Prijećeva vječna inspiracija i na skulpturama – žena

Kao i uvijek kada izložbu priređuje jedan od najpoznatijih crnogorskih umjetnika, rođeni Cetinjanin, koji živi, stvara, “drži” građanski Herceg Novi, zatalasao je svojim skulpturama brojnu novsku publiku u Galeriji “Sue Ryder” u Starom gradu.

Od 13 samostalnih ovo je prva izložba skulptura, pod nazivom “2/3” i predstavlja umjetnika mediteranske poetike “koji ličnim, inovativnim aspiracijama realizuje skulpture posebne osjetljivosti i taktilnosti” – kako je to, pored ostalog, otvarajući izložbu kazala istoričarka umjetnosti, Ljiljana Zeković.

Pratimo još jednu primorsku storiju kroz 25 radova nastalih posljednje tri godine, u drvetu, kamenu, metalu, bez prethodnog plana i posebnog favorizovanja, priča Đuro Prijić:

– Ako se bavite umjetnošću i ako vam je zanat u ruci, materijal je poptpuno nebitan. Nemam problem, niti imam svoj omiljeni materijal. Kad mi treba mesing ja odem na stovarišete. Igram se cijeli život i to da neke rezultate.

Ipak, ne odustaje od vječite inspiracije, žene. Kao i na slikama, ženski likovi, aktovi, suptilno modelirani, daju boju postavci :

“Moj pokojni đed Đuro imao je 86 godina, mrenu na očima, nije vidio. Sjedao je na krevetu. Sjednem pored njega i pitam ga: “Đede što bi sad volio najviše da vidiš da ti može bit’?” On kaže: “Viđet lijepu ženu”. Kraj. Tu se sve završava. Žena je vječna inspiracija. Ako ništa, ajmo napravimo bar lijep omaž ženi. To možda ode i sa primjesama erotike, ali zašto ne, ne treba ni taj dio da zanemaimo. Meni je to strašno inspirativno – kaže Prijić.

Odrastanje uz jako umjetničko porodično stablo, oca Aleksandra Aca Prijića, jednog od najvećih crnogorskih i jugoslovenskih slikara, Beli se umjetbošču bavi skoro 50 godina:

– Đeca idu u ugledanje. Odrastate u toj sredini, to vam je ono najbliže, tu vam se usađuje ljubav, tu gledate ono što volite i jednog dana samo klikne nešto i krenete. Nikada nije bilo takmičenja sa drugima. Ne idem na teritoriju koja nije moja. Imam svoju priču – poručuje Prijić.
A njegovu novu umjetničku priču možete pratiti u Galeriji Sue Ryder narednih 15 dana.