Praznik dva sveca, Svetog Leopolda Mandića i Svetog Vasilija Ostroškog

Hrišćani će i ovog 12. maja obilježiti veliki praznik dva sveca, katolici Dan Svetog Leopolda Bogdana Mandića, a pravoslavni Svetog Vasilija Ostroškog.

Sveti Leopold rođen je 12. maja 1866. godine u Herceg Novom, kao Bogdan Mandić, a umro u Padovi 1942. godine. Kanonizovan je i proglašen za sveca 1983. godine. Zalagao se za ekumenizam, a nakon završenog studija zaređen je za sveštenika 1890. godine. Kao mlad sveštenik službovao je Trstu i Padovi u Italiji gdje je preko 40 godina bio ispovjednik u kapucinskom samostanu u tom gradu.

Tijelo Sv. Leopolda Mandića preneseno je iz Padove u njegov rodni Herceg-Novi, 15. septembra 2017. godine. Ceremoniju, tokom dva dana boravka relikvije sveca u Herceg Novom, ispratio je veliki broj vjernika, građana i gostiju.

U crkvi posvećenoj Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu u Kumboru, sjutra se obilježava hramovska slava sa litijom i sječenjem slavskog kolača.

I u crkvi Sv Stefana na Kamenom, te u crkvi posvećenoj Svetom Vasiliju Ostroškom na Svrčugama biće obilježena zavjetna slava Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca sa liturgijom.

Grupe hodočasnika godinam iz Herceg Novog na 12.maj hrle ka Ostrogu, gdje je centralna proslava Sv. Vasilija Ostroškog.

Sveti Vasilije Ostroški je za života smatran svecem, a manastir Ostrog se smatra jednim od najvećih pravoslavnih svetilišta u Evropi.  Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški rodio se u selu Mrkonjić, u Popovom Polju 28. decembra 1610. godine, od pobožnih roditelja Petra i Anastasije Jovanović. Na rođenju dobio je ime Stojan. Njegovim čudotvornim moštima u Manastiru Ostrog pristupaju hrišćani i muslimani, kao i pripadnici drugih vjeroispovijesti.