Preko 100 malih Novljana trenira u Školici fudbala, uče fer-plej u igri i životu

Školica fudbala Herceg Novi, koja radi pri FK Orjen iz Zelenike postoji od avgusta 2018. godine. Osnovao je Nikola Mrdović. Krenula je sa 15-oro djece, a sada ima oko 100 i najmasovnija je dječija sportska školica u Novom. Fudbal treniraju dječaci od 2013. do 2018. godišta, priča za Novski portal, trener Oliver Hel. Ponosan je na dječake koji vrijedno treniraju i već osvajaju medalje na brojnim takmičenjima u Crnoj Gori i okruženju.

„Treninzi su u Polino areni u Sutorini, djeca su podijeljena u četiri grupe i tri puta nedjeljno terniraju. Našu djecu kao desetogišnjake onda preusmjeravamo da igraju za pjetliće i pionire u FK Orjen. Praktično počinjemo rad sa djecom od pet godina“.

Naši najmlađi su veoma talentovani za svaki sport, pa i za fudbal, posebno generacija 2013, dodaje Hel. Tako su proteklog vikenda u Sarajevu na Deliminium kupu osvojili prvo mjesto, uz impozantnu gol razliku. Dali su 16, a nisu primili niti jedan gol. Po povratku roditelji su priredili dječacima sjajan doček, kao da su reprezentativci i pobjednici velikih turnira.

„Najbolji igrač je bio Miloš Prebiračević iz Herceg Novog. Ujedno smo vodili i dječake 2014. godište koji su ušli među osam najboljih ekipa i izgubili su u četvtfinalu. Bilo je deset ekipa iz Cne Gore, Srbije i BIH. Svi su bili sjajni i golman Ilija Butulija“, ističe Oliver Hel, koji je sa Mrdovićem uzor djeci. On ukazuje i na veliki značaj djelovanja Školice fudbala za socijalizaciju djece.

To je veoma bitno u današnje vrijeme kada svjedičimo o sve češćim slučajevima vršnjačkog nasilja, otuđenosti mladih zbog zavisnosti od društvenih mreža, uopšte telefona i tableta. Bilo bi lakše da imaju podšku grada, navodi naš sagovornik.

„Iskreno, Opština nema sluha za nas. Roditelji nam dosta pomažu da kupimo opremu, da pođemo na turnire. Da nema njih bilo bi teško i neizvodljivo da sve postižemo. Obraćali smo se, ali postoji uvijek neko veći i stariji od nas. A mi smo najbrojnija školica sporta u gradu. Okupljamo djecu od Baošića do Igala. Ne tražiumo puno. Ali kada djeca nastupaju, predstavljaju i grad Herceg Novi. Već 19. decembra idemo na turnir u Podgoricu, pa 25. u Rožaje, 9.januara opet u Podgoricu, krajem aprila na Zlatibor, a krajem avgusta na Jahorinu. To je naš kalendar i ni jedna školica niti klub ne vodi tako svoju djecu, naravno uz pomoć roditelja“.

Hel dodaje i da njihova školica fudbala jedina igra Đetić ligu u Radanovićima, pod pokroviteljstvom Fudbalskog saveza Crne Gore-Južne regije. Vode tri godišta i svake nedjelje igraju utakmice sa djecom iz Južne regije i Cetinja.

Inače, Oliver Hel, koji je ranije bio golman, vodi i prvu školu golmana, jer se u klubovima obično malo radi na trenizima sa golmanima. Tako sada svi fudbalski mali golmani iz četiri kluba u Herceg Novom dolaze na treninge u Polino halu. Golmanska škola trenutno broji dvanaestoro djece iz „Orjena“, „Igala“,“Obilića“ i „Pomorca“.