Preko 3000 gostiju u Herceg Novom

Turističkim tokovima ove godine malo toga ide na ruku, a ovih dana ni vremenske prilike. Ipak, prema evidenciji Turističke organizacije Herceg Novi u ovom gradu je 3169 gostiju, najviše od početka godine.

Iako je upitno upoređivati posjetu sa prošlom godinom, kada su još važile strože epidemiološke mjere, a nije bilo ni rata u Ukrajini, u Herceg Novom je za 352% bolja posjeta na jučerašnji dan, 1. april. Nije prvoaprilska šala.

U domačinstvima je 2040, ili skoro četiri puta više gostiju, a u hotelima 1129 ili gotovo tri puta više. Stranci su i dalje najbrojniji, pa je u hotelima i domaćinstvima 2756 gostiju sa stranim pasošem.

I dok se hercegnovski turistički poslenici nadaju da će zahvaljujući turistima iz regiona, Zapadne i Istočne Evrope, uspjeti da nadoknade gubitak sa ukrajinskog i ruskog tržišta u to ne vjeruje dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković.

On smatra da su mogućnosti ove ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori za to veoma male.

– Iskustvo ostalih turističkih zemalja Mediterana jasno pokazuje da smo mi, odnosno naš turizam, žrtva pogrešnog tržišnog izbora – kazao je Ratković za RTCG.