Sve manje muke s parkiranjem u Novom

Nedostatak parking mjesta godinama je hroničan problem Herceg Novog, pogotovo tokom ljetnje sezone. Iscrtavanje i „sužavanje“ ulica da bi se suzbio saobraćajni haos, ali i ubrala sredstva od parkiranja, za građane Herceg Novog i dalje je diskutabilno.

Ipak, hercegnovska opština, izgradnjom javne garaže u centru grada, zakupom starog Zanatskog na Škveru, parkingom u Igalu, ali i planovima za gradnju novog parkinga u Meljinama, te kvalitenijim uslugama Parking servisa, postepeno popravlja stanje.

Parking servis doo, koji gazduje većinom parkirališta, stalno postavlja više standarde kako u oblasti poslovanja tako i u oblasti življenja, jer, ne samo da uvodi nove navike i trendove, nego ih predviđa i kreira, kaže u razgovoru za Novski portal, direktor ovog preduzeća, Miladin Vidaković.

– U cilju nastavka implementacije pametnih rješenja, razvoja turizma i zaštite životne sredine Društvo je postavilo elektro punjač, na posebnom parkiralištu (garaži) Igalo, sa softverom koji omogućava registraciju korisnika, upravljanje i monitoring. “Parking servis Herceg Novi” d.o.o. Herceg Novi je aplicirao na Javnom pozivu za podršku razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila. Dodijeljena nam je javna stanica za punjenje električnih vozila kroz Projekat “Razvoj zelenih poslova u Crnoj Gori” koju je objavila Vlada Crne Gore – ističe Vidaković.

Plaćanje putem interneta

Od januara korisnicima je omogućeno online plaćanje svih usluga koje ove preduzeće pruža bez provizije.

– Plaćanje putem interneta je postala neminovnost i svakodnevna potreba svih učesnika u međusobnoj trgovini. Elektronsko plaćanje parking usluga (mjesečnih pretplata, dnevnih karti, Opomena i ostalih usluga) moguće je preko web sajta Parking servisa. Na ovaj način korisnici naših štede vrijeme i izbjegavaju obavezu dolaska i čekanje u redovima u kancelarijama – kaže Vidaković.

Javna garaža u centru spasila grad od zagušenja, u Meljinama „na čekanju“

Nova javna garaža ispred zgrade Opštine otvorena je 13. jula prošle godine. Na pitanje koliko prihoduje i da li je rentabilna, Vidaković smatra da treba da prođe godina za procjenu trenda isplativosti.

– Ovim projektom je omogućeno nesmetan saobraćaj bez neprijatnih gužvi i problema sa nalaženjem parking mjesta. Zadovoljni smo dosadašnjom popunjenosti garaže, kako mjesečnim pretplatnicima, tako i ostalim korisnicima.

Izgradnja javne garaže u Meljinama trebalo je da počne na jesen/zimu 2020. godine, ali zbog pandemije taj kapitalni projekat miruje. Prema riječima Vidakovića, trenutno su fokusirani u traženju najboljeg rješenja koje će se uklopiti u ambijent lokacije i u isto vrijeme da se maksimalno iskoristi površina parcele.

S druge strane, na garaži u Igalu je operativan Smart parking sistem, potpuno automatizovan i centralizovan sa samonaplatnom stanicom za plaćanje usluga, magnetnim karticama za pretplatnike i mogućnosti uvida i upravljanja kompletnog sistema sa jednog mjesta. Takođe, završeni su grubi radovi i postavljena je stanica elektro punjača, ističe naš sagovornik.

Obavljeno je i horizontalno obilježavanje. Početak pružanja usluge punjenja i aktivacija softvera koji omogućava registraciju korisnika, upravljanje, monitoring i naplatu usluge punjenja počelo je u februaru ove godine.

Na inicijativu Opštine Herceg Novi kao i stanara ulice Partizanski put zbog nedostatka parking mjesta u centru grada Parking servis posljednjih godina uzima pod zakup i parking prostor bivšeg Zanatskog na Škveru. Iako je, kako ističe Vidaković, ta investicija rentabilna samo u periodu ljetnje turističke sezone, s obzirom na visinu zakupa i ostalih troškova, ističe Vidaković.

Moguće skuplje parkiranje

Cijene usluga Parking servisa nisu mijenjane deset godina, a u narednom periodu nije isključeno povećanje parking karata.

– Već 10 godina vodimo zimski i ljetnji režim naplate usluga parkiranja u kojem nije bilo značajnijih uvećanja, niti izmjena. U navedenom periodu PDV se tri puta mijenjao. Ako uzmemo u obzir činjenicu i da naše Društvo treba tržišno da dijeluje, dolazimo do zaključka da je korekcija cijena nešto što bi društvo moralo i trebalo da uzme u razmatranje – smatra Vidaković.

Parkomati

Zbog nedostatka objekata koji prodaju kiosk karte, ali i zbog poboljšanja kvaliteta usluga i modernizacije opreme, u gradu je postavljeno pet parkomata.

– Plaćanje se obavlja po upustvu koje je istaknuto na parkomatu. Korisnik bira zonu i vrijeme korišćenja parking mjesta (1 sat ili više) i u obavezi je da kupljenu parking kartu vidno istakne sa unutrašnje strane prednjeg vjetrobranskog stakla vozila. Plaćanje se može izvršiti i papirnim novcem i kovanicama, a parkomat vraća kusur-objašnjava Vidaković.

U Parking servisu je 38 zaposlenih.