Prijeti epidemija velikog kašlja i morbila: U Herceg Novom, za sada, epidemiološka situacija dobra

Da nam predstoji moguće najgora epidemiloška godina zbog pojave velikog kašlja i malih boginja upozoravaju epidemiolog UNICEF-a dr Senad Begić i epidemiološkinja dr Milena Popović Samardžić iz Instituta za javno zdravlje u čestim medijskim izjavama, a danas na TVCG i u Pobjedi.

Ipak, za epidemiološku situaciju u Herceg Novom, epidemiološkinja u Domu zdavlja,  dr Stefa Glušac, kaže da je za sada dobra. U ovoj godini nije regiostrovan niti jedan slučaj velikog kašlja, niti morbila. Ali, ne može dati procjenu kakva će biti dalja situacija, jer virusi ne poznaju granice.

“U sezoni smo aktuelnih i očekivanih zaraznih respiratornih bolesti. Riječ je, uglavnom, o blažim repiratornim infekcijama, gornjih disajnih puteva. Imamo registrovana obolijevanja slična gripu. Izabrani doktori to dijagnostikuju kao sumnju da postoji grip. Kod djece predškolskog uzrasta imamo u većem broju pojavu varičela, ili ovčijih boginja, kozica. To je pojava svake zime, a infekcija se prenosi kapljičnim putem. Tu su još i streptokokne upale grla, a u manjem broju i oboljenja od kovida”.

Kada je riječ o pertutisu, koji se u decembru prošle godine pojavio i u Herceg Novom, dr Glušac ističe:

“Od kada se pojavio pertusis imamo devet registrovanih slučajeva, a većina je bila u decembru prošle godine. Uvijek, međutim, postoji opasnost da se mogu registrovati vakcinopreventabilne bolesti, kao pertusis i morbile. Zato što su obuhvati niži, a te visoko zarazne bolesti su prisutne u okruženju. U BiH je epidemija malih boginja, u Srbiji i Hrvastkoj imamo registrovane slučajeve pertusisa. Sve to možemo i mi očekivati”.

Zaštita djece vakcinacijom je niska i u Herceg Novom, a pogotovo protiv  morbila. Broj osjetljive djece se, pri tom, akumulira, dodaje dr Glušac. To je bolest koja se jako brzo širi. MMR vakcina pruža najbolju zaštitu protiv morbila, rubeola i zaušaka. Čim djeca napune jednu godinu treba roditelji da ih dovedu na MMR,  uvjerava ona i apeluje na roditelje da ne izbjegavaju kalendar imunizacije.

Objašnjava i da je vakcina protiv velikog kašnja u sklopu šestovalentne kombinovane vakcine koja se daje djeci u prvoj godini života.

“Apelujem na roditelje da se što prije odazivaju na pozive za imunizaciju odojčadi. Čim navrše 2 mjeseca života počinje primarna serija vakcina protiv pertusia. Kada imamo prisutnu pojavu bolesti daje se u intervalima na mjesec od dva navršena mjeseca bebe, pa sa tri, četiri, a revakcina ide od 6 mjeseci da bi najmlađi koji su u najvećem riziku i kod kojih je bolest najopasnija što prije bili zaštićeni”.

Dr Glušac ističe da su trudnice, takođe, u velikom riziku, posebno ako obole u posljednjim mjesecima trudnoće, jer bolest mogu da prenesu bebi.

“U suštini trudnice i porodilje sa bebicima trebalo bi da svedu kontakte na najmanju moguću mjeru, u društvu i porodici. Posjete u ovom periodu treba da odlože, da bi se beba zaštitila”, savjetuje dr Glušac.

Epidemiolozi su jedinstveni da pojavu ovih zaraznih bolesti u graničnim zemljama svakako treba da posmatramo kao dodatnu opasnost, odnosno alarm i za Crnu Goru.