Prodali plac u Igalu i izmirili veliki dio dugovanja prema radnicima “Vektra Boke”

Bivši i sadašnji radnici HTP Vektra Boke, njih preko 200, uspjeli su da od prodaje placa u Igalu, u vlasništvu firme, namire veći dio dugovanja, u iznosu od oko 800 hiljada eura. Na taj način su u skladu sa izvršnim sudskim presudama namirili 14 zaostalih plata i ratu duga iz Plana reorganizacije.

Kako je saopšteno na press konferenciji, od Vektra Boke moraju da naplate još oko 300 hiljada eura po sudskim presudama. Radnici se nadaju da u firmu neće biti uveden stečaj, jer bi to onemogućilo naplatu potraživanja prodajom dijela imovine.

Prema riječima bivšeg predsjednika Sindikata, Vojina Miljanića, radnicima su isplaćene plate za 14 mjeseci, u periodu od 01.01.2020. godine zaključno sa 28.02.2021. godine.

“Dosadašnjim radnicima duguje se još 5 plata. Ostalo je da nam se isplati još jedna rata, odnosno 275 hiljada eura, jedna sudska presuda u visini od 40 hiljada eura. Mislim da su ostale još dvije individualne radničke tužbe, jedna od 30 i jedna od 20 hiljada eura”, precizirao je Miljanić.

Advokat Jovan Pejović, koji dugi niz godina u ime radnika vodi pravnu bitku sa nadležnim sudskim instancama, dodao je da su preko sudskih presuda priznata dugovanja od million eura, ali da su bili prinuđeni da traže način naplate:

“Svi ste upoznati sa tim da je Brković bio u zatvoru jer je sa računa uzeo 5 miliona eura i da to nije uradio, onda bi mi ove završene predmete mogli da naplaćujemo redovnim putem”, podsjetio je on.

Bivša radnica HTP Vektra Boka, Maja Pajović, ogorčena je nedavnom izjavom prvog čovjeka Vektre, Dragana Brkovića, koji je, kako je kazala, rekao da će svoju imovinu zaštititi pred međunarodnim institucijama:

“Pitala bih g-dina Brkovića može li nama onda da da neki pravni savjet kako da se mi, kao radnici, zaštitimo od njega kao glavnog uzurpatora”, pitala je ona.

Vojin Miljanić je dodao da su na ovaj način isplaćena i potraživanja menadžmenta, koja, kako je ocijenio – nijesu mala:

“Samo ću vam reći da jedan od njih ima 6,5 hiljada eura platu”, istakao je on.

Naredno ročište u Privrednom sudu na kojem bi trebalo da se odlučuje o uvođenju stečaja u kompaniju zakazano je za 18. februar.