Protest protiv rata u Ukrajini i u Herceg Novom

Na glavnom gradskom Trgu Nikole Đurkovića, odnosno skalinama ispod sata, grupa ruskih i ukrajinskih državljana, nastanjenih u Herceg Novom, organizovala je mirno protestno okupljanje povodom rata u Ukrajini. Njima se pridružila i grupa Novljana, koji su isticanjem crnogorskih i ukrajinskih zastava, kao i mirovnih parola, poslali poruku „NE ratu“. Na ovaj način i Herceg Novi se pridružio crnogorskim gradovima prijestonici Cetinje, Podgorici, Nikšiću u kojima se organizuju protesti protiv ruske vojne agresije na nezavisnu državu Ukrajinu.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: „Za vašu i našu slobodu“, „NATO close sky“, „“Russia= terror“, „Ukrajini mir, Rusiji sloboda“, „Save Ukraine, stop war“, „Putin kills civilians in Ukraine ( Putin ubija civile u Ukrajini )“ i druge….

Inicijator okupljanja, Konstatin Fjodorov, za Novski portal kazao je da je cilj i krajnja poruka protesta „ne ratu“, te da Ruse i Ukrajince vidi kao „jedan narod“, a aktuelnu situaciju u Ukrajini kao zajedničku nevolju:

„Rođen sam u Moskvi, ruski sam državljanin, ali recimo djed mi je Ukrajinac. Međutim, ovo što se dešava užas je svih nas. Najbitnbije je da smo se okupili, da iskažemo podršku, da napravimo kasnije spisak volontera i organizujemo eventualno neku pomoć, ko i koliko bude mogao“, kazao je Fjodorov.

On nije informaciju da li je i koliko ukrajinskih porodica stiglo u Herceg Novi. Konstantno je kaže na aplikaciji Telegram, gdje informacije stalno pristižu i jako je teško sve ispratiti.

On sa suprugom u Herceg Novom živi već 8 godina. Profesionalni je multiinstrumentalista a u Novi ga je dovela upravo muzika:

„Svirao sam ovdje sa bendom nekoliko puta i svidjelo mi se. Onda smo počeli dolaziti preko ljeta na godišnji odmor i u jednom trenutku odlučili da se preselimo i budemo ovdje stalno. Lijepo nam je ovdje. Dajem časove muzike, a sviram gitaru, klavir, bubnjeve, bas… „, kaže Fjodorov.

„Bitno je i da mještani vide da smo braća, nijesmo neprijatelji ni Ukrajinci ni Rusi, ali političari hoće da nas posvađaju“, poručio je na kraju.

On je dodao da svi koji žele da pomognu, mogu da ga kontaktiraju posredstvom društvenih mreža.

Pirpadnici Interventne jedinice CBHN obezbjeđivali su skup, koji je unaprijed prijavljen policiji.