Protest radnika Bolnice Meljine: Niko se neće prijaviti na konkurs OB Kotor

Po ko zna koji put zaposleni Bolnice Meljine okupili su se jutros kod kapije ustanove, ovoga puta protest je zbog jučerašnjeg oglasa Opšte bolnice Kotor kojoj treba da se pripoji bolnica i Da uđe u sistem javnog zdravstva Crne Gore, ali sa 59 radnika manje nego do sada.

Resornom Ministarstvu i Vladi upućeni su zahtjevi za hitnim sastankom, jer kako je poručeno niko od 150 zaspoelnih neće se prijaviti na apsurdni oglas kojim se ukidaju radna mjesta i bolnica, za koju su se borili deset godina.

Nakon protesta u Meljinama radnici Bolnice Meljine okupili su se ispred zgrade Opštine Herceg Novi.

Ukoliko ne dobiju pozitivne odgovore nadležnih i hitno ih ne prime ministar i premijer, planiraju radikalnije proteste s građanima.

“Vlada opet nije riješila status ustanove. Dobili smo oglas u novinama, potpuno neobaviješteni što će biti s nama. Postavljam pitanje nadležnima, odgovornima, Ministarstvima , Vladi CG : Koliki je apsurd da se neko deset godina bori za ovu ustanovu, a mora da konkuriše za isto to radno mjesto za koje se borio? Zbog čega konkursom nije obuhvaćeno 59 radnika koji od 1. februara u ovoj ustanovi više nemaju posao? Jer, ugovor koji su nam ponudili traje do 31. januara. Znači ako ne dobijemo neki novi ugovor i rješenje 1. februara više nemamo svoja radna mjesta. Da li pretjerujem u ovoj izjavi, ne znam, samo govrim činjenice”, poručila je predsjendica Sindikata Bolnice Meljine, Slavica Drobnjak.

Podsjetilla je da radnici još nisu primili platu za decembar i dalje se kalkuliše sa tim da li će je i kada dobiti. Zašto se ovo desilo, pita Drobnjak sve nadležne, posebno Ministarstvo zdravlja i ističe da se niko neće prijaviti na apsurdni konkurs.

“Zašto su dali konkurs u novinama, a nisu prije toga obavijestili radnike Bolnice Meljine? Konkurs traje tri dana. Svi radnici su se usaglasili da na taj konkurs niko neće konkurisati. Ugrožena je egzistencija svih nas. Da li je ovo pokušaj da se pripajanjem Bolnici Kotor briše ime Bolnice Meljine i ona se na takav način prividno, a možda i trajno gasi? Zašto očekuju da radnici odgovore na konkurs ako su se za ustanovu borili deset godina. Borili smo se i za grad. Da li je ovo i prevara građana Herceg Novog?

Ako imaju druga rješenja, morali su da nam ih bar nagovjete. Bili smo na mnogim sastancima, u Skupštini i svugdje i obećano je meni i dr Oliveri Elez da će biti preuzeta sva odjeljenja i radnici Bolnice. Zašto sada imamo 59 njih koji nisu na spisku. Među njima su samohrane majke, supružnici, porodice. Ostaju bez posla bez objašnjenja i pri tom ne dobijaju zarađenu platu”, kazala novinarima Drobnjak.

Osim toga, kako je dodala, građani ostaju bez zdravstvene zaštite. Oni znaju da po ovom konkursu više porodilište neće moći da radi, da će hirurgija biti samo hitna služba, interno i baro komora samo će raditi donekle…

Sindikat traži hitan sastanak sa ministrom premijerom, kazala je Drobnjak. Pokušaće sve što je u njihovoj moći da dobiju odgovore. Juče nisu uspjeli da stupe u kontakt s njima, a sastank dr Olivere Elez i direktora Bolnice Kotor Davora Kumburovića, dogovoren je za ponedjeljak.

Skupu u Meljinama pridružili su se i građani, kao i vd direktor Instituta Igalo dr Savo Marić.