Prvi put Backyard ultra Montenegro startuje danas u Herceg Novom.

U Sutorini će danas  prvi put u Crnoj Gori  startovati jedna ultramaratonska disciplina, pod originalnim nazivom formata  Backyard Ultra Montenegro.

Otvaranje trke je u u 12:40h, a trka kreće u 13h. Kružna staza od 6 700m trči se dok posljednji trkač/trkačica ne stigne na cilj. Svaki sat vremena je novi start. Cilj je da svi učesnici istrče stazu , a kategorije su 2 i 3 kruga-polumaraton, 6 krugova-maraton i 15krugova-100km. Za sve će biti dodijeljene medalje.

“Sigurno će biti zanimljivo. Ima trkača koji su spremni da trče preko 24h. Pozivam sve novljane da sjutra doću i pozdrave hrabre momke i djevojke u 13 sat kada kreću u trkačku avanturu do posljednjeg atoma snage”, poziva tehnički direktor trke,  Saša Kulinović, našpoznati ultramaratonac, veteran u organizaciji outdoor aktivnosti  i takmičenja.

U svijetu se danas istovremeno trka  odvija u 23 zemlje, a u našem gradu je za sada privaljeno 20 učesnika iz Srbije, Rusije, Bosne i Hercegovine i domaćina, Crne Gore, ističe Kulinović.

Objašnjava da je pred učesnicima krug od 4.167 milja, koje moraju preći najduže  za sat. U slučaju da ne uspiju izbačeni su iz takmičenja. Trči se dan i noć, najmanje 24 sata sve dok ne ostane posljedni trčeći takmičar.

“Uključeni smo kao kategorija za nove i male zemlje u kvalifikaciji trke među 23 zemlje. Svi trkači svih zemalja kreću istovremeno, kod nas je to u 13h. Posljednjih 15 trkača svih zemalja kvalifikovaće se za trku u Lazarusovom dvorištu, u Tenesiju(SAD).

Trka se može pratiti uživo na sajtu Triatlon kluba Herceg Novi.

“Trkači i organizacija su i više nego orni i spremni, ali stanje trkačkog terena nije bilo bajno, međutim, uz lijepo vrijeme, malo dobre volje i puno truda upristojili smo stazu, pa su 15 volontera sa “Čistoćom” prije dva dana kod Feropleta čistili i pripremili stazu za današnju trku. Polovina staze je očišćena, preko 25 kesa smeća je napunjeno. “Čistoća” je sa dva bagera i kamionom očistila dvije deponije”, priča Kulinović.

On i direktorka trke, Hayley Wright,  apeluju na ovdašnji svijet da povedu računa o sredini u kojoj žive i da pravilno odlažu otpad.

“Kolektivnu svijest moramo podići, jer juče smo sve očistili,  a već danas ima novog smeća na staz. Za narednu godinu trke želimo da očistimo stazu u potpunosti. Tu je preko 10 divljih deponija oko, ovoga puta očistili smo glavni dio. Među smećem smo naišli na sandoline i kauče”, dodaje Kulinović zahvalan DOO Čistoća na pomoći.

Inače, Gary Cantrell, poznat kao Lazarus Lake je idejni tvorac više specifičnih formata endurance (dužinskih) trka, a najpoznatiji formati su Barkley Marathons i Big’s Backyard Ultra. On važi za čovjeka koji je promijenio ultra trčanje zauvijek. Ipak, Lazarus je nedovoljno poznat u sportu uopšte, kazala je, Wright.

Format Backyard ultre  danas postaje sve popularniji brend u svijetu čije ime nosi veliku težinu i odgovornost. Po principu zimskih i ljetnjih Olipmiskih igara se održavaju kontinentalna odnosno svjetska prvenstva, na dvije godine.

Tako će se 10 prvoplasiranih takmičara  kvalifikovati  za “satelitsku” trku u oktobru koja će početi istovremeno i pratiti se online za preko 20 malih i novih zemalja članica Backyard porodice: Alžir, Azerbejdžan, Benin, Bermuda, Bocvana, Bugarska, Čile, Kolumbija, Kuba, Kipar, Ekvador, Falklandska ostrva, Farska ostrva, Gvatemala, Hong Kong, Iran, Kenija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna, Makedonija, Paragvaj, Urugvaj, Zambija.