Prvi put ovog ljeta za turiste sa kruzera izleti kroz Herceg Novi

Razne turističke agencije posljednjih godina putnike koji kruzerima uplovljavaju u Luku Kotor, autobusima vode na izlete do Budve, Cetinja, Ivanovih Korita, Lovćena, ili kroz stari Kotor, Risan i Perast.

Herceg Novi je ostajao samo za pogled pri ulasku i izlasku iz zaliva. Dok se ne ostvari davnašnja zamisao da kruzeri pristaju i u Luci Zelenika, ove sezone će u grad pod Orjenom, ipak, na kraći izlet organizovano autobusima iz Kotora, dolaziti putnici sa kruzera.

Kompanija Lighthouse of Montenegro ostvarila je poslovnu saradnju sa agencijom “Applicon tours” iz Dubrovnika.

– Ova agencija pruža servis za goste sa velikog broja kruzera u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Oni trenutno imaju stotinak potvrđenih kruzera koji će doći u Luku Kotor. Na najboljem smo putu da se u njihov program izleta uvrsti i pješačka tura, u kojoj bi se (po njihovom odabiru, nakon obilaska brojnih lokaliteta i pregledanih prezentacija) našli Sat kula, Belavista, Forte Mare, Gradski muzej Mirko Komnenović i Gradska kafana – ističe za Novski portal izvršni direktor kompanije Lighthouse of Montenegro, Jovan Vukalović.

U ovoj kompaniji računaju da bi tokom ljeta mogli da pruže svu logistiku putnicima sa kruzera, ne samo u Herceg Novom, nego i organizacijom, takođe prvi put, takozvane Pivske ture i obilaskom Nikšića.

Zapravo, kaže, Vukalović, ove godine to će biti više pilot ponuda, a od sljedeće usmjeravanje gostiju ka Novom i Nikšiću biće u zvaničnoj ponudi svih kruzera.

Posjeta na nivou 2019. godine

Hotel Lighthouse bio je otvoren i tokom zime. Nije se mnogo isplatilo, ali kontinuitet je važan. Na početku pandemije hotel je bio karantin za one koji su stizali u Crnu Goru iz inostranstva. Prošle i ove godine opet traži svoje mjesto na turističkom tržištu.

– Otkazale su nam u predsezoni grupe sportista iz Ukrajine i Rusije. Ali imali smo goste, uglavnom, iz regiona. Učesnike sportskih manifestacija, team buildinga, đačkih ekskurzija, studentijada i seminara, očekujemo i dalje. Herceg Novi bi mogao kao nekada da se orjentiše u periodu vansezone na sportski i kongresni turizam, ali treba više poraditi na sportskoj insfrastrukturi, terenima i drugim uslovima – vjeruje Vukalović.

 

Popunjenost “Lighthouse”-a u maju biće izuzetno dobra, čak iznad svih očekivanja, a trenutno stanje bookinga je na nivou 2019 godine, dodaje naš sagovornik.

– Moguće je da ćemo imati rekordnu posjetu u tom mjesecu. Već od sredine juna hotel je u potpunosti rasprodat sve do sredine septembra. Gosti dolaze, kao i prethodnih godina, u saradnji sa agencijama i sindikalnim organizacijama sa kojima sarađujemo več duže vrijeme-

Iako su cijene povećane za 10-15 % (u zavisnosti od aranžmana) tražnja je za period jun-septembar znatno veća od kapaciteta kojima hotel raspolaže.

Slabo interesovanje stranaca

Ipak, evidentno slabo zanimanje stranih agencija i gostiju donekle zabrinjava menadžment. Stranci bi osigurali popunjenost kreveta u postsezoni.

– Popunjenost u tom periodu će za nas biti najveći izazov, jer prisustvo gostiju iz Srbije i BiH, koji ostvaruju najveći broj noćenja u hotelu, nije ni blizu dovoljno da bi se ostvario neki značajniji rezultat- navodi Vukalović.

Posjeta ino-sajmovima mogla je da promijeni ovakvu situaciju, ali u menadžmentu su bili samo na sajmu u Beogradu, a pred pandemiju u Italiji, u Riminiju.

Još ništa od kompletne rekonstrukcije

“Lighthouse” još nije sasvim renoviran. Za razliku od 36 soba, koje su ranga 4 zvjezdice, na ulaganja i rekonstrukciju čeka još 70 soba, za što je potrebno oko 4 miliona eura. Do ljeta biće sređena fasada hotela, osvježen enterijer.

Na žalost, biće problem sa sezonskom radnom snagom.

-Oglas za pomoćno osoblje, sobarice i radnike u kuhinji, restoranu, stalno je otvoren. Moramo da dovodimo radnike iz Nikšića na ispomoć. Mnogi su već otišli u Hrvatsku, gdje imaju znatno veće zarade, kuvari i do 3000 eura. Ili su se opredijelili za domaće rizorte, gdje je takođe bolja zarada nego kod nas- primjećuje Vukalović.

U sklopu kompanije “Lighthouse of Montenegro” posluje istoimeni hotel u Igalu, Gradska kafana, restorani “Jadran” na Škveru i “Pasent” u Meljinama, te plaža “Boka”.

R.Đaković