Put Meljine-Petijevići na političkoj i koruptivnoj nizbrdici?

Vijest da je nova Vlada vratila na doradu informaciju za put Meljine-Petijevići, za koji je Vlada Zdravka Krivokapića u maju prošle godine preuzela koncesiju, najblaže rečeno, zbunjuje stanovnike pograničnih opština. Kako je tada saopšteno, Vlada je preuzela koncesiju na inicijativu Opštine Herceg Novi”u korist privrednika i predstojeće turističke sezone”.

Tako je sa ove 12,5 km duge dionice između Herceg Novog i Trebinja zvanično 11. maja 2021. “skinuta” naplatna rampa, na kojoj su vozači koncesionaru, kompaniji Univerzal Monte, plaćali od 2008. godine putarinu od 3 do 18 eura, u zavisnosti od kubikaže vozila. Mnogo para koncesionaru, malo izvršenih obaveza, puno štete za Opštinu i njene građane.

Podsjetimo, ukidanje putarine bilo je dva puta u predizbornom programu hercegnovskih Demokrata, na čelu sa Stevanom Katićem. Obećanje je ispunjeno, ali hoće li potrajati?

Ostala je neizmirena obaveza prema koncesionaru 4 miliona eura, koji je inače, ispunio svoju da uloži 300 hiljada eura dodatnih za popravku određenih dionica koje imaju propuste. Trebalo je da taj izdatak Kriviokapićeva Vlada predvidi buđžetom za ovu godinu, ali nije. Poslije tužbe koncesionara Privrednom sudu, Vlada je odlučila da sredstva isplati iz budžetske rezerve.

No, ta transakcija još nije obavljena. Krivokapićeva Vlada je smijenjena, konstituisana nova manjinska, a sa njom doveden u pitanje i aranžman za preuzimanje puta Mlejine- Petijevići.

Jer, aktuelna Abazovićeva Vlada je na predlog Ministarstva finansija odlučila da na doradu vrati informaciju o sporazumnom raskidu Bot aranžmana za put Meljine-Petijevići koju je bivša usvojila na posljednjij sjednici.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica objasnila je da je potrebno da se ova informacija dopuni sa dokumentima koje je radilo nekadašnje Ministarstvo pomorstva i saobraćaja iz 2019. godine, kao i Ministarstvo kapitalnih investicija do aprila 2022. godine.

Ministarstvo finansija, kako je dodala, ne osporava obaveze i su svi turisti iz cijelog svijeta dobrodošli, ali se moraju “pretresti papiri”!

Nameće se pitanje ima li korupcije u prijevremenom sporazumnom raskidanju ugovora sa “Univerzal Monte”-om, biznismena Vuka Hamovića?

”Vijesti” iz više izvora saznaju da je Vladina Komsija za ekonomsku politiku razmotrila informaciju o statusu obaveze vezane za sporazumni raskid ugovora o izgradnji, funkcionisanju i transferu puta Meljine – Petijevići. Konstatovano je da su istekli rokovi da se ta obaveza ispuni i da se moraju isplatiti četiri miliiona eura, jer bi u suprotnom država bila izložena blokadi računa zbog donijete izvršne isprave.

Ministar odbrane Raško Konjević je kazao da je bivši minisdtar Milojko Spajić obećao usmeno da će raskinuti Bot aranžman, te da nema analize kako se došlo do toga da obaveza košta četiri miliona eura, niti je taj novac predviđen u budžetu.