Radomiru Raju Кovačeviću i Jagošu Rosiću nagrada SPKD Prosvjeta za životno djelo2

Radomir kovacevic jagos rosic

Laureati za Povelju i nagradu SPКD Prosvjeta za životno djelo u prosvjeti i obrazovanju za 2024. godinu su nastavnik biologije i opštetehničkog obrazovanja, Radomir Rajo Кovačević, nekada zaposlen u kolektivu Osnovne škole „Dašo Pavičić“ u Herceg Novom i Jagoš Rosić, profesor u kuvarskoj i ugostiteljskoj školi u Srednjoj mješovitoj školi „Ivan Goran Кovačić“.

Radomir Rajo Кovačević rođen je 1949. godine u Nikšiću, gdje je na Pedagoškoj akademiji studirao grupu biologija i opšte tehničko obrazovanje. U Osnovnu školu „Dašo Pavičić“ zaposlio se septembra 1987. godine, kada ga je zaposlio tadašnji direktor, Zdravko Beko. Od tada pa do penzionisanja, 2017. godine, predavao je u ovoj školi, i to prvo opšte-tehničko obrazovanje, a nešto kasnije i biologiju. U školi je bio omiljen i među kolegama i među učenicima. Predavanja nastavnika Raja i danas se prepričavaju. „Bio je to najljepši spoj prirode i znanja“ – kako se danas sjećaju njegove mlađe kolege i učenici iz škole.

Njagovo zdravstveno stanje je dosta narušeno, pa su ga iz SPKD Prosvjeta zatekli u Opštoj bolnici u Meljinama na oporavku i poželjeli mu brzo ozdravljenje i povratak kući.

Jagoš Rosić, zaljubljenik u kulinarstvo i pravi posvećenik i pregalac, prosvjetni radnik pun ljubavi za djecu, učenike, koji je s velikim entuzijazmom i energijom prišao, prvo kuvarskom zanatu, uzdižući ga do vještine vrhunskog majstorstva, a potom i u pristupu prosvjetiteljskom radu sa mladim generacijama, rođen je 1952. godine u Pljevljima. Jako mlad je stigao u Herceg Novi i tu završio srednju školu, a potom je nastavio da se dalje obrazuje u Beogradu.

Već četrnaesti put, SPКD Prosvjeta dodjeljuje nagradu za životno djelo zaslužnom prosvjetnom radniku iz jedne od obrazovnih ustanova, škola, sa područja hercegnovske opštine. Za ovogodišnju nagradu za životno djelo bilo je čak četrnaest kandidata.

“Složen i težak zadatak pred SPКD Prosvjeta bio je u vrijednovanju kandidata uz nekoliko kriterijuma: da je laureat primjeran prosvjetni radnik, u misiji prosvjetiteljstva i obrazovanja mladih naraštaja, da je omiljen među učenicima i u nastavničkom kolektivu, da ga krase visoke, moralne osobine i principi humane ličnosti”, obrazložili su iz “Prosvjete”.