Rastu cijene nekretnina, najviše u novogradnji

Sve prognoze govore da će se rat u Ukrajini, sankcije Rusiji, te globalna ekonomska kriza imati velike posljedice i na tržište nekretnina.

Za sada su u Herceg Novom, ipak, prodaja i tražnja stabilne, mada cijena kvadrata raste, posebno u novogradnji zbog skoka cijena građevinskog materijala, priča za Novski portal agentkinja prodaje za nekretnine u Agenciji “Lutovac info”, Jelena Glogovac.

Umjesto gostiju iz Ukrajine i Rusije, dobili smo raseljene, koji su napustili svoju zemlju zbog rata i traže stanove i one koji su zbog sankcija sada prinuđeni da ili prodaju ili kupuju nekretnine.

Poznato je da vrijednost nekretnina u velikim krizama raste, jer se novac ulaže kako bi se zaštitio. Međutim, priča da se u ovom momentu od Ukrajinaca i Rusa može profitirati u kupoprodaji nekretnina, nije baš tačna, kaže Glogovac:

– Tržište nekretnina je trenutno stabilno, ali cijene rastu. Kvadrat stana koji je bio 1300 sada je 1500 ili 1600 eura, zato što je poskupio građevinski materijal. Ali to nije prepreka za prodaju. Gepolitička situacija nije toliko uticala u Herceg Novom na rast cijena stanova kao možda u drugim gradovima. Kod nas Ukrajinci koji žele da kupe nekretninu, obično traže nešto od 50 ili 60 hiljada do 100 hiljada eura maksimalno. To su manje kuće ili placevi koje mogu da kupe. Jer, oni kao strani državljani ne mogu da kupe zelenu površinu i pašnjake, već samo građevinsko zemljište – navodi Glogovac.

Najviše se traže stanovi od 50-60 kvadrata i kuće od 100 ili 200 hiljada.

Najveći skok cijena je u novogradnji, jer je građevinski materijal poskupio i 50 odsto. Tako kvadrat koji je koštao u novogradnji 1000 sada je 1500 eura, a u prodaji je 2000 eura i više.

Među kupcima je dosta i domaćih, ali i iz drugih država:

– Ima i Njemaca, Engleza, Austrijanaca, Holanđana, Norvežana, Srba i Bosanaca, naravno i naših kupaca koji rješavaju stambeno pitanje, uz kredit – ističe Glogovac.

Teško je predvidjeti šta će se dalje dešavati i hoće li, kako to neki prognoziraju, cijene nekretnina vrtoglavo rasti. U ovoj Agenciji vjeruju da će imati dosta posla ako sezona bude kao prošle godine. Jer, čak je i u vrijeme korona pandemije protekle dvije godine tržište nekretnina bilo živo.

Na pitanje, isplati li se više kupiti ili prodati nekretninu naša sagovornica kaže:

– To je teško pitanje. Sve zavisi što se nađe. Ako je jeftino – treba kupiti, ako je skupo – ništa… Uglavnom, gradnja se sada ne isplati – smatra Glogovac.