Rehabilitacija covid pacijenata nakon hospitalizacije biće u Institutu Igalo

Vlada Crne Gore omogućila je rehabilitaciju u Institutu Igalo za Covid pacijente nakon hospitalizacije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

“Vlada je na inicijativu Ministarstva zdravlja usvojila Informaciju o Programu podrške građanima za post covid rehabilitaciju, kojom je pacijentima koji su imali teška stanja uzrokovana virusom COVID19, nakon hospitalizacije omogućen oporavak u adekvatnoj ustanovi za rehabilitaciju”.

Za tu namjenu Vlada je opredijelila 1.000.000,00 eura.

Predstavnici Ministarstva zdravlja, ranije su održali sastanak sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ a.d. Igalo, na kojem je predloženo je da se kroz državni budžet predvidi program podrške građanima koji se oporavljaju od Covid-19 infekcije, kojim bi dobili mogućnost boravka u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu u okviru postcovid rehabilitacije.

Definisan je sadržaj progama, koji čine dvije grupne terapije (vježbe disanja, sa vježbama za podizanje kardiorespiratornog kapaciteta), dvije indvidualne terapije (manuelna masaža, podvodna tuš masaža, biserna kupka, peloido terapija) i jedna elektro terapija.

Predviđeno je da program rehabilitacije covid pacijenata počne sa početkom rada Instituta u Igalu, a najkasnije 1.mart 2022. godine, dok je završetak planiran do kraja 2022. godine.