Romska zastava na zgradi Opštine Herceg Novi

Foto: FB Opština HN

Povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obilježava 8. aprila, na zgradi Opštine Herceg Novi istaknuta je romska zastava. Na ovaj, simboličan način lokalna uprava iskazuje poštovanje prema romskoj tradiciji i šalje poruku o značaju napora da Romi u Crnoj Gori ostvaruju prava i dobiju mogućnosti koje im pripadaju.

Opština se kampanji obilježavanja ovog datuma pridružila na poziv programa Promocija dobrog upravljanja i osnaživanje Roma na lokalnom nivou (ROMACTED II) imajući u vidu da je Herceg Novi partner u sprovođenju ovog programa i aktivnosti posvećenih socijalnoj inkluziji romske populacije.

Međunarodni dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno proglašen 1990. godine u gradu Serock u Poljskoj, mjestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Čelsfildu, kraj Londona, 1971. godine. Na tom kongresu je donesena odluka da romska himna bude pjesma “Đelem, đelem” , a za zastavu je odabrana plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini, kao simbolom napretka, pokreta i migracije Roma tokom istorije.