Sa protesta ugostitelja Instituta: Apel, a ne molba, Vladi da isplati zarađeno i potpiše kolektivni ugovor

Pred sjutrašnju sjednicu Vlade ugostitelji Instituta su osmog dana sa jednosatnog protesta upozorenja uputili apel ministrima i premijeru da ispune obećanja.

„Upućujemo apel Vladi da isplate zaostale zarade, ali i da konačno potpišu kolektivni ugovor koji je Odbor direktora poslao prije više od 15 dana. Tražimo da se u cijelosti riješi problem zaposlenih i nadamo se da ćemo od petka obustaviti štrajk i konačno se posvetiti obavezama, kao što smo i navikli“, rekao je predstavnik ugostitelja Rade Miljanić.

Šef restorana Veselin Vuković kaže da nisu dobijali zvanično nikakva obećanja. Sve izjave iz Vlade saznaju iz medija, ali ako zahtjevi radnika ne budu ispunjeni radikalizovaće protest.

„U subotu ćemo imati sastanak kuvara i konobara kada ćemo odlučiti šta dalje. Naši uslovi su potpisivanje kolektivnog ugovora i najmanje dvije plate, a tokom juna i druge dvije“, navodi Vuković.

On podsjeća da su protest već radikalizovali i da večeru služe sat kraće, ali da gosti, ipak, to ne osjećaju i ne trpe.

„Barem da je neko došao da nas posjeti, da nam kažu par riječi. Od ove banje živi najmanje hiljadu ljudi. Zato apelujemo, nećemo da molimo, jer te pare smo mi zaradili, a ne oni“, kaže on.

U Prvoj i Drugoj fazi zaposlena su 43 konobara, a sa kuvarima je oko 60 zaposlenih u ovom sektoru.

I danas su im se pridružili medicinski radnici i pacijenti. Fizioterapeutkinja Marina Spasić kaže da Institut treba proglasiti za javno dobro Crne Gore.

„Vlada mora da nađe rješenje za ovu firmu, ovo je svjetski brend. Abazović je jednom došao, ali ništa od toga. Ministar da znam nije došao nijednom. Mijenjali su Upravne odbore, ali ništa, nekome nije u interesu da Institut radi, neka se otkrije ko je taj. Para sigurno ima, pa neka isplate zarađeno“, poručuje Spasić.