Samo manje grupe sa kruzera iz Kotora dolaze na izlet u Novi

Sredinom maja Herceg Novi je posjetila prva grupa od 45 turista sa kruzera kompanije Celebrity Cruises iz Luke Kotor. Dobrodošlicu je priredila Turistička organizacija, u saradnji sa viteškim društvom Sveti Stefan i KUD Ilija Kišić. Izletnici s velikih brodova stigli su posredstvom turističe agencije “Gorbis”.

Međutim, Herceg Novi nije prvi put od ove godine u ponuđenim organizovanim turama za putnike koji kruzerima dolaze u kotorsku luku, kaže za Novski portal, vlasnik “Gorbisa”, Goran Čolović:

– Ovo traje već pet godina, sa izuzetkom dvogodišnje kovid pauze. Počeli smo sa ugovaranjem izleta za Herceg Novi sa kompanijom MSC, nastavili sa Celebrity Crusies i Royal Caribbean-om. Sve je dogovoreno godinu unaprijed – ističe Čolović.

On ne može da precizira koliko tačno dolazi sedmično gostiju sa kruzera u Novi, jer zavisi koliko njih izbukira izlet na dan dolaska broda u Kotor.

– Nije loše krenulo ove godine. Po dolasku broda bude jedan do dva autobusa. Nekada je manje nekada više turista. Jer, nude se putnicima i izleti koji su davno dobro izreklamirani i poznatiji su, poput Perasta i Budve – navodi naš sagovornik koji smatra da Novi treba puno više da ulaže u turističku promociju.

U “Gorbisu” su napravili takav poludnevni izlet, zapravo jednu turu u trajanju od osam i drugu od četiri i po sata, kako bi gostima predstavili dio bogatog duhovnog i kulturno- istorijskog naslijeđa.

– Gosti se iskrcaju na autobuskoj stanici, silaze u grad, penju se Sat kulom, do Belaviste. Prolaze Starim gradom, popenju se do tvrđave Forte Mare, posjete crkvu Svetog Leopolda, spuste se kod Tonsatija i autobusom pođu u obilazak Manastira Savina. Ulaznice u Forte Mare su uračunate. Gosti mogu po želji da kupe neki suvenir, zadrže se na kafi ili da nešto prezalogaje – priča Čolović.

Turistička agencija “Gorbis” obezbjeđuje vodiča koji vodi turu, priča im o gradu, svim lokalitetima, onome što je moguće kupiti u Manastiru Savina, poput vina. Gosti su zadovoljni. U manjim grupama dolaziće do kraja kruzing sezone, odnosno do kraja novembra.

Međutim, ovo je u mogućem turističkom kolaču Herceg Novog samo jedna mrva.

– Mnogo toga bi moglo da se događa i zaradi u gradu kada bi se obezbijedilo pristajanje kruzera u Luci Zelenika, ali izgleda na tome se ne radi mnogo, samo godinama priča. Treba urediti prilaz Zelenici i mnogo toga. Rute su napravljene kao da će brod doći u Zeleniku još prije sedam godina, ali ništa drugo nije završeno. Novom bi puno značilo u periodu prije i poslije sezone da ima goste sa kruzera. Jer, kruzing turizam nije ključni, ali popunjava praznine izvan jula i avgusta, koji i dalje u Herceg Novom slove za glavnu sezonu – sa žalom primjećuje Goran Čolović.