Šansa za mlade i buduće preduzetnike evropski program razmjene (SEE SMART SMEs)

Agencija za lokalnu demokratiju mladim preduzetnicima (biznisi mlađi od 3 godine i osobe sa biznis idejom) nudi boravak u inostranstvu radi usavršavanja biznisa ili razrade poslovne ideje, u okviru „SEE SMART SMEs“ projekta. To je 12. ciklus Evropskog programa razmjene za preduzetnike.

Nudi se i mogućnost domaćim, iskusnijim preduzetnicima (duže od 3 godine vlasnici ili članovi upravljačkih struktura) da ugoste motivisane preduzetnike iz inostranstva radi usvajanja svježih ideja, novih proizvoda, izlaska na nova tržišta i internacionalizacije poslovanja, saopšteno je iz Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi.

Pozivaju sve zainteresovane preduzetnike da razmotre i prijave se za projekat čiji je cilj podsticanje razmjene iskustava i ideja, kao i umrežavanje i otkrivanje novih tržišta. Kroz rad u periodu od jednog do šest mjeseci učesnici će biti u prilici da sa iskusnim preduzetnicima osvajaju vještine za uspješno vođenje malih i srednjih preduzeća.

Učešćem u projektu pruža se jedinstvena prilika novim ili budućim preduzetnicima da od iskusnih kolega usvajaju znanja o vođenju biznisa, u toku rada i boravka u nekoj od zemalja učesnica: 26 zemalja EU, Albanija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Island, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Ukrajina. Trajanje projekta je tri godine – od 1. februara 2020. do 31. januara 2024. godine.

Boravak u Švedskoj, Španiji i Njemačkoj realizovalo je šest mladih preduzetnika, a još dvadesetak je apliciralo i u procesu su pronalaženja domaćina, ali su se prijavila samo dva iskusna preduzetnika – potencijalna domaćina iz Crne Gore.

Program pokriva troškove novih preduzetnika za boravak u mjesečnom iznosu od 500 do 1100 eura, u zavisnosti od države i pruža podršku za pronalaženje partnera. Dodatno finansiranje je obezbijeđeno za osobe kojima je potrebna podrška zbog invaliditeta.

Za novog preduzetnika (potencijalnog) otvaraju se mogućnosti za razvoj vještina kroz rad u malom ili srednjem preduzeću u inostranstvu, lakše pokretanje novog ili jačanje već postojećeg preduzeća, pristup novim tržištima – internacionalizacija rada, mogućnosti za saradnju sa partnerima u inostranstvu.

Za iskusnog preduzetnika (domaćina) ovaj program predstavlja mogućnost razrade svježih ideja koje u preduzeće donosi motivisani preduzetnik, posebne vještine ili znanja kojima raspolaže novi preduzetnik, otkrivanje različitih metoda poslovanja i novih kontakata, informisanje o drugim tržištima i uslovima za poslovanje, mogućnost ostvarenja dugoročne poslovne saradnje.

Prijavljivanje se obavlja putem onlajn platforme za registraciju, odnosno linka.

Partneri na projektu su: Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić, Inicijativa za podučavanje preduzetništva (Austrija), Confartigianato Servizi (Italija), Agencija za razvoj preduzeća EDA (Banja Luka), Nacionalni centar za razvoj inovacija i preduzetništva (Sjeverna Makedonija), Udruženje za informacione i komunikacione tehnologije (Kosovo), Udruženje proizvođača građevinskog materijala (Turska). Projekat „SEE SMART SMEs“ je finansiran od strane Evropske komisije.

Za više informacija zainteresovani se mogu obratiti Agenciji za lokalnu demokratiju: ald@t-com.me.