Sedmi dan bez rezultata, sjutra i sa ribarima noćna potraga za dječakom

Uprkos angažovanju nacionalnog tima za spasavanje i traganje Crne Gore, kao i dodatnih resursa, nešto boljim vremenskim uslovima, ni danas 20-tak plovila, 16 ronilaca, helikopter, oko 100 spasilaca na moru i kopnu, nijesu ušli u trag malom Novljaninu koga su 17. januara odnijeli valovi. Međutim, nema odustajanja, pa će, kako nam je najavio pomoćnik direktora UPSUL, Žarko Lukšić, sjutra u pretragu uključiti i specijalni čamac sa dva specijalna sonara Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Pomoći će i novski ribari.

„U dogvoru smo sa lokalnim ribarima da tokom noći, od 19 časova idemo kroz plićinu, najviše do 20 m od obale, koliko dozvoljava vidljivost, od Zelenike do Kobile, da pod jakom svjetlošću ferala pretražimo taj dio i pokušamo sve što je moguće. Nadamo se da će vrijeme dozvoliti da to obavimo, pa iako je bura, bolja je od juga i kiše“, kaže Lukšić.

I sjutra će biti angažovani ronioci Mornarice Vojske CG, kao i iz Regionalnog centra iz Bijele. Uprkos traženju lokalnih ronilaca da se i oni stave na raspolaganje, za sada neće biti uključeni u pretragu zbog mogućeg ugrožavanja operacije drugih, dodaje Lukšić.

Danas je ponovo cijeli hercegnovski zaliv i priobalje pregledano više puta i ovako opsežna višednevna pretraga prvi put se odvija u Boki kotorskoj, ističe on. Spasilačka plovila ušla su i u tzv. tampon zonu prema Hrvatskoj iza Kobile, uz najavu kolegama, kao i podršku sektora granične policije.

„U ovom dijelu obale nismo nikada imali ovakav slučaj. Obično se tokom turističke sezone dešavaju nesreće u ušću rijeke Bojane, u Petrovcu, ali u Bokotorskom zalivu nije bilo do sada ovavkvog utopljenja pri tako jakom južnom vjetru, koji je napravio veliku štetu, kao i jake i promjenljive struje, kojima svjedoče ronici. Od lokalnog stanovništva dobijamo informacije da kurenat nosi čas na jednu čas na drugi stranu, ali očekujemo, ipak, narednih dana da ćemo pronaći dječaka – priča Lukšić.