“Skočile” provizije: Ne isplati se plaćati gotovinom u nekim bankama

Već dvije sedmice u Crnogorkoj komercijalnoj banci primjenjuju nove, veće provizije na plaćanja u gotovini. Provizije su, kako saznajemo, podigle i NLB i Adiko banka.
Korisnici u Igalu, koji i dalje, umjesto mobilnim aplikacijama i on line plaćaju račune za struju, vodu, telefon i druge usluge na šaleteru banaka, i danas su bili neprijatno iznenađeni. Mada, od 8. februara za sve filijale važi nova odluka rukovodstva CKB-a.

Za keš koji su građani donijeli da izmire dažbine u CKB-u im po računu uzimaju po euro, iako imaju otvorene tekuće račune u toj finansijskoj instituciji.

Klijenti drugih banaka koji obavljaju gotovinom plaćanja u CKB-u moraju platiti proviziju čak 1.5 euro po računu.

U suprtnom, ukoliko klijenti CKB-a koriste platnu karticu, zaračunava im se “samo” 15 centi za svaki račun. Oni koji se vode kao klijenti drugih banka, a plaćanja obavljaju karticom, u CKB-u za proviziju izdvajaju 40 centi.

Da li će redovi pred ulazima i šalterima banka uskoro postati prošlost?

Svjedoci smo da nas banke planski posljednjih godina guraju na elektronsko bankarstvo, sa što manje dolazaka u filijale i što više stvari da klijent obavi umjesto njih.

Tačno je da se time smanjuju njihovi operativni troškovi, čak i smanjuje broj radnika, pa su i transakcije za građane u početku povoljnije. Međutim, hoće li tako ostati i da li će se finansijske institucije odreći mogućnosti da naplate transakcije?

Uostalom, nemaju svi pametni telefon ili laptop, internet, a popunjavanjem naloga za plaćanje troše vlastite resurse i vrijeme.