Služba zaštite i spasavanja na broju 123 neprekidno 24 časa

Dan zaštite i spasavanja u Crnoj Gori i Međunarodni dan civilne zaštite novska Služba zaštite i spasavanja dočekuje dosta dobro opremljena u tehničkom, kao i u ljudskom smislu, te ne zaostaje mnogo za regionom i Evropom, ocjenjuje za Novski portal, njen rukovodilac, Zlatko Ćirović.

U tom resoru angažovana su 43 operativca, a vozni park broji 15 specijalizovanih vozila, od čega je devet vatrogasnih kamiona. Služba raspolaže i drugom važnom opremom za spasavanje i gašenje požara.

– Uvijek može bolje, ali to iziskuje sredstva koja nisu ni malo mala, jer naša Služba koristi specijalnu opremu koja dosta košta. Opština Herceg Novi ima dosta razumjevanja za našu Službu i izlazi nam u susret. Mogu da budem zadovoljan, jer vidim da druge opštine kubure sa opremom, ljudima i vozilima – kaže Ćirović.

Primjećuje, međutim, da Herceg Novi ima dosta visokih objekata koji su preko 22 m, pa je Služba zaštite na to kao potencijalu opasnost od požara predstvila i u nacionalnoj strategiji. Zato bi, po riječima Ćirovića, bilo neophodno vozilo sa automatskim ljestvama.

Nedostaje i druga savremenija oprema:

– Ušli smo u procedure da nabavimo opremu koja se koristi za saobraćajne nezgode. Mi imamo tu opremu, ali se pojavljuje efikasnija u radu za tu vrstu intervencija. Pokušaćemo preko evropskih fondova da apliciramo za uređaje za tehničke intervencije. Oni se mogu koristiti i u slučaju zemljotresa – ističe Ćirović.

Za dobro stanje u oblasti civilne zaštite u Herceg Novom zaslužna su i dva dobrovoljna vatrogasna društva u Bijeloj i na Luštici.

Herceg Novi je prva opština u Crnoj Gori, koja ima urađena dva planska dokumenta: Plan zaštite i spasavanja od zemljotresa koji je usvojen u Skupštini Opštine, kao i Plan zaštite i spasavanja od klizišta i odrona, za kojeg je dobijena saglasnosti Direktorata za vanredne situacije.