Spomenik u bronzi omiljenom načelniku Novog, Mirku Komnenoviću

Opština Herceg Novi raspisala je tender za izradu spomenika u bronzi visine 2,5 m, jednom od najuspješnijih gradonačelnika i dobrotvoru, Mirku Komnenoviću. Skulptura je autorski rad Zorana Ivanovića, vrijedan 20.000 eura.

Kako se navodi u dokumentaciji, skulptura treba da bude izlivena takozvanom “tehnikom izgubljenog voska”. Ona podrazumijeva izlivanje kalupa (negativa) u gipsu, izradu voštanog modela skulpture spomenika u dijelovima, izlivanje segmenata skulpture spomenika u atestiranoj bronzi, njihovo spajanje (varenje), obradu, patiniranje, transport i montažu na predviđenu lokaciju.

Ponude se mogu dostaviti do 24. maja kada će biti i otvorene.

Idejno rješenje za spomenik Mirku Komnenoviću izabrano je nakon sprovedenog javnog konkursa koji je prije tri godine raspisao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

“Predlog skulpture izrađen je u duhu klasične skulptorske forme, kojom na izuzetan način dočarava dignitet, društveni položaj i karakterne osobine ličnosti. Skulptura odiše akumuliranom energijom, koja je na vješt način oblikovana u figuru smirenog i odlučnog stava. Plijeni intelektualnim, vizionarskim i dostojanstvenim duhom, a na posmatrača ostavlja utisak nepokolebljivosti svojih stavova i djela“, napisali su tada u obrazloženju članovi žirija, arhitekte Srđan Marlović i Snežana Šunić Kolarić, akademski vajari Viktor Popović i Vukašin Milović, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Ko je bio Mirko Komnenović?

Mirko Komnenović je rođen 21. septembra 1870. godine u Herceg Novom u staroj kapetanskoj porodici. U periodu od 1930. do 1941, Komnenović je bio načelnik Opštine Herceg Novi i za to vrijeme dao značajan doprinos razvoju grada, kada je posebna pažnja posvećivana izgradnji novih i održavanju postojećih puteva, uređenju vodovodne i električne mreže. Za vrijeme njegovog mandata formirana je i vatrogasna četa u Herceg Novom, izgrađena je željeznička stanica na Škveru. Zaslužan je za otvaranje Učiteljske škole u Herceg Novom, kao i za poboljšanje uslova za rad u školi na Srbini. Veliki je Komnenovićev napor i angažman u obogaćivanju i uljepašavalju parka Hotela Boka egzotičnim i rijetkim biljkama.

Mirko Komnenović se školovao u Tivtu, Mariboru i Švajcarskoj, govorio je italijanski, njemački, ruski i francuski jezik, imao poznanatdva širom Evrope, a za njegov rad i zasluge odlikovali su ga Rusija, Srbija, Francuska i Čehoslovačka.

Mirko i Olga Komnenović su ostavili veliku zadužbinu svom gradu. U njihovoj kući se danas nalazi Gradski muzej.