Staze Boka Bay Trail-a otvaraju zaleđe sportskom i turističkom svijetu

Isplatila se sva upornost i ostvarila velika želja organizatora Multisport akademije „Majer“ i Triatlon kluba X Herceg Novi da promovišu i prirede drugo izdanje trke Boka Bay Trail u zaleđu Boke kotorske. I nebo nad Bokom juče je bilo naklonjeno domaćinima i 150 takmičara iz deset zemalja.

Na Zelenoj stazi koja je počinjala u Porto Montenegru, pa vodila preko Vrmca do Kotora, bilo je 90 takmičara, dok je na Plavoj, iz Perasta krenulo njih 60.

„Sve je proteklo kako treba. Dan je bio fanstastičan, kakav smo samo mogli da poželimo – iako smo imali izmjene u posljednjem trenutku zbog požara koji se juče kasno popodne dogodio na dijelu Vrmca gdje je zelena staza“, pojašnjava Igor Majer.

Uspijeli su na vrijeme da markiraju novu trasu i predoče je takmičarima. S optimizmom organizatori najavljuje da će 2023. na trci biti čak 300 učesnika.

Treba znati da je najveći broj takmičara bili atletičari ili oni kojima je trčanje strast, te da je ova trka prezahtjevna za rekreativce. To se ogleda i u postignutim rezultatima. Naime, najbržima je trebalo skoro sat i po za 18 kilometara iz Tivta, odnosno četiri i po sata za 35 kilometara iz Perasta, i to po brdovitom terenu i sa više od 1.700 metara uspona.

Na Green course by Porto Montenegro pobjednici u muškoj i ženskoj kategoriji su: Aleksei Alekseynok i Rada Mladenović, drugo mjesto zaizimaju Igor Đapić i Svetlana Birarova a treće Danilo Vešović i Belma Baralija.

Na Blue course prvaci su Alexandr Ivakin i Varvara Shikanova, drugu poziciju zauzeli su Vuk Benyamin i Alena Pabortsava, a treću Željko Milović i Lidija Radulović.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boka Bay Trail (@bokabaytrail)

Oduševljenje takmičara

Među uspješnim takmičarima je bio i Igor Đapić, inače pripadnik Mornarice Vojske Crne Gore, koji je dva dana ta redom bio takmičar na dvije različite trke i obje završio drugi.

„Juče sam bio drugi na trci ‘Durrador’ koja je bila na Žabljaku, a danas sam došao da probam kako ovo izgleda i takođe završio drugi. Izuzetno sam zadovoljan vremenom od 1.40 sati za zelenu stazu, jer je konkurencija bila jaka, uspon veliki, a vrijeme prilično toplo.

Staza je bila naporna, sa dosta uspona. Na većim visinama bilo je teže, a negdje je bilo i snijega. A sama organizacija trke je bila odlična – po najvišim standardima. Sad samo da idemo ka boljem“, istakao je on i dodao da je dao sve od sebe, jer je bio motivisan jakom konkurencijom.

Članica podgoričkog „Maratona“ Rada Miladinović takođe je istakla kako je staza bila zahtjevna, ali i da je s dobrom organizacijom sve bilo lakše.

„Iznenadila sam sebe. Juče sam imala humanitarnu trku na pet kilometara, tako da sam danas odlično prošla. A toplo vrijeme mi je baš odgovaralo“, dodala je.

Takmičar Aleksandar Ivakin iz Rusije, koji već šest godina živi u Crnoj Gori, rekao je da je uživao u trci.

„Tehnički je bila dobro urađena. Uz to, imali smo divan pogled na Bokokotorski zaliv. Možda bi za narednu trku trebalo planirati više mjesta sa osvježenjem“, naveo je on i najavio da će i naredne godine učestvovati.

Varvara Šekanova stigla je u Crnu Goru čak iz Sibira, a i ona kaže kako je staza bila zahtjevna.
„Bilo je nezgodno zbog mnogo kamenja, ali sama trka i vrijeme bili su savršeni. Presrećna sam i naravno da ću doći i naredne godine“, dodala je ona.

Boka Bay Trail da postane među vodećim u regionu

Vršilac dužnosti TO Kotor Jovan Ristić potencira odličnu saradnju sa Igorom Majerom, koji je organizator više sportskih aktivnosti na području te opštine.

„Uvijek sve protiče u najboljem redu, uz veliki broj takmičara i gostiju. TO Kotor uvijek podržava ovakve i slične akcije. To su manifestacije koje slave zdrave stilove života i sport. Na taj način se pripremamo za ono što će biti jedan od prioriteta strategije razvoja turizma Kotora, a to je sportski turizam, pripreme sportista i velike manifestacije slične ovima. Dakle, grad je pun, rezultati su dobri, i sve je bilo kako treba“ smatra on.

Igor Majer takođe ističe najveću zahvalnost Turističkoj organizaciji Kotor i Porto Montenegru, te sponzoru voda Gorska, ali i Triatlon klubovima iz Herceg Novog i Kotora, odnosno Multisport akademiji „Majer“.

„Ovo je još jedna manifestacija koja Kotor i Boku stavljaju na mapu sportskih dešavanja, a za četiri-pet godina, kada pomjerimo trku za malo raniji termin, možda bude i 600 takmičara“, naveo je Majer, uvjeren da će to biti idealna najava uspješnih ljetnjih sezona.

„Postigli smo ono što smo htjeli: promovisali smo sve ono što Boka – Kotor, Tivat, Herceg Novi i njihovo zaleđe mogu da ponude, a da nisu plaža, more i kafići. Staze su sada trajno markirane i prohodne i turisti u njima mogu uživati tokom cijele godine“, kaže Majer.

Za sljedeću godinu imaju ambiciozniji plan i u dijelu same staze. Planiraju da markiraju i spoje stazu koja će počinjati u hercegnovskoj opštini, a ukupna dužina biće 85 kilometara. Time žele da postanu prepoznatljivi među regionalnim trail takmičenjima.