Stop krivolovu: Kažnjene krivolovce zakon stimuliše umjesto zaustavlja

Foto: Stop krivolovu

U noći između nedjelje i ponedjeljka članovi građanske inicijative Stop krivolovu su u rejonu Rt-a Kočište uočili nelegalnu podvodnu aktivnost noćnog ronjena uz pomoć lampe i aparata za disanje. Odmah je obavještena policija.

Iako se radilo o kasnim večernjim satima, pripadnici stanice granične Policije II Tivat su se u kratkom vremenskom roku pojavili na mjestu događaja, na ne baš pristupačnom terenu. Priveli su dva lica. U vozilu kod jednog, odavno poznatog u izvršenju ovakvih i sličnih radnji, pronađena je oprema za ronjenje, boce, puška, lampa, kao i ulov ostvaren krivolovnom aktivnošću.

Po zakonu o morskom ribarstvu, inspektor za ribarstvo je ovo lice, koje je priznalo krivolov, procesuirao. Krivolovac je kažnjen novčanom kaznom. No, ovdje je djelovanje građanske inicijative Stop ribolovu, na žalost, zaustavljeno.

– Po ko zna koji put apelujemo na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na Tužilaštvo i ostale nadležne institucije, da se u najkraćem mogućem roku, finalizuje već započeta procedura donošenja novog Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi, pooštri aktuelna kaznena politika. Neophodno je da se uvede bespovratno oduzimanje zatečenih alata za krivolov, koji se od počinalaca oduzmu, posebno od višestrukih povratnika u izvršavanju ovakvih djela, kao što je uhvaćeno lice kod Rta Kočište – ozlojeđeno navode u Stop krivolovu.

U ovom konkretnom slučaju, riječ je o licu koje je do sada, u prethodnih 6-7 godina, više puta, na moru i na Skadarskom jezeru, zaticano u krivolovu, procesuirano. Međutim, po plaćanju prekršajnog naloga, njemu je sva oprema vraćana, a ronilac se svom “hobiju nanovo vraćao, neki put istog dana”, ističu iz građanske inicijative.

Do kada ovako?

Iz Stop krivolovu postavljaju pitanje – do kada ovako i navode:

– Ako se mi kao građani samoorganizovasmo i krenusmo da čuvamo ono što je zajedničko, što je resurs države i svih nas, ako policija daje 105 % napora da u tome učestvuje i nesebično sprečava počinioce na moru i na slatkim vodama u njihovim nepočinstvima, ako inspektori za ribarstvo, kojih je sramotno malo, izgaraju da stignu na svako mjesto gdje su potrebni, i po tom istom zakonu procesuiraju prekršioce, ako Direktorat za ribarstvo daje svoj maksimum podržavajući sve ove aktivnosti i predočavajući Ministarstvu značaj očuvanja resursa i razvoj morskog i slatkovodnog ribarstva, da li je realno da se sav taj trud tako olako odbacuje, i počinoci maltene stimulišu na krađu blijedim i anemičnim kaznenim odredbama Zakona, koji je odavno pojelo vrijeme? – pitaju iz Stop krivolova.

Ne shvataju da je, kako kažu, toliko teško sjesti, ispraviti postojeći nekvalitetan zakon, donijeti novi, pooštriti kaznenu politiku, i time izbrisati krivolov sa liste problema koje imamo.Tako bismo na pravi način, kao ozbiljna zemlja, stavili do znanja krivolovcima da je dosta, i da se dalje tako neće moći.

Pasivnošću zakonodavaca se i dalje obesmišljava trud svih članova građanske inicijative i stimuliše krivolov i krivolovci.

– Plate kaznu, vrati im se oprema, nigdje niko ne vodi evidenciju o broju ranijih djela koja su počinili, i eto njih nazad na vodi, željni “novih pobjeda”, svjesni svog statusa i jako dobro iskalkulisanih gubitaka, minornih u odnosu na zaradu koju ostvaruju! A kradu od svih nas! Kradu sve što na vodi i pod vodom vide – tvrde iz Stop krivolova.