Sutorina spojena na put Meljine-Petijevići

Foto: Služba za informisanje OHN

Rekonstrukcijom dionice od Porobića do Kosića, u dužini od oko 2 kilometra, nastavljeno je osposobljavanje putne infrastrukture u zaleđu Herceg Novog i čutav pojas od Mojdeža do Mokrina.

Stanovnicima Sutorine, Sušćepana, Ratiševine, dijela Igala i Mojdeža sada je put do Mokrina i Trebinja kraći za čak 17 kilometara, u poređenju sa trasom glavnog puta.

-U Ratiševini i Mojdežu, u poslednjih 5 godina uloženo je više od milion eura u putnu infrastrukturu. Od Ratiševine do Mojdeža se radio put u vrijednosti od oko 550 hiljada eura, put kroz Tijesni klanac u vrijednosti oko 150 hiljada eura, put Mojdež-Mokrine u vrijednosti preko 220 hiljada eura. Zatim, lokalni putevi kroz Mojdež više od 150 hiljada eura. To sve govori o domaćinskom odnosu Opštine prema ovim predjelima i aktivnostima Mjesnih zajednica. Sa gradnjom ovog puta otvaraju se mogućnosti razvijanja etno i seoskog turizma, za šta se zalažemo – ističe predsjednik Opštine, Stevan Katić.

On je prilikom današnjeg obilaska terena sa saradnicima najavio da je u ovoj godini planirana sanacija starog puta koji je nekada išao do Porobića i puta od Mokrina do Kosića. Uprava javnih radova Crne Gore je prepoznala značaj ovog puta i finansirala radove na dijelu od Porobića do Kosića u vrijednosti od oko 165 hiljada eura. Prošle godine uložila je nešto oko 60 hiljada eura.

Prema riječima Katića, uslijediće radovi na dodatnim proširenjima i kompletnom asfalitranju puta od Kruševica do Vrbanja. Uprava javnih radova je za ovu namjenu izdvojila više od pola miliona eura u ovoj godini, a u planu lokalne samouprave je i uređenje puta do Ubala i Žlijeba.

U lokalnoj upravi nastoje da maksimalno uvežu sva sela alternativnim putevima, jer je to, kako kaže Katić, iznimno bitno za dugoročan razvoj i obnavljanje života na selu, kao i za cjelokupan napredak Herceg Novog.