Vjetar, hladnoća, raskvašen snijeg, osujetili noćni uspon na Subru

Foto: FB / PK Subra

Obilježavajući jubilej, 90 godina od osnivanja, PK Subra proteklog vikenda organizovao je tradicionalni događaj „Noć punog mjeseca“. Učestvovalo je 30-ak planinara iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Slovenije, iz deset planinarskih klubova. To su: ” Prekornica”- Danilovgrad, “Visokogorci Crne Gore”-Podgorica, “Vučji zub”-Trebinje, “Dušan Bulatović- Džambas”- Mojkovac, “Ahmica”- Rožaje, “Kom”- Andrijevica, “Javorak”- Nikšić, “Sniježnica”-Dubrovnik, NOPD “Koćari”-Sinj. Sa njima su bili i planinari Novog Mesta, grada-pobratima Herceg Novog.

– Na žalost, jako jugo, kiša, temperatura daleko iznad nule, niski oblaci i raskvašeni snijeg, nisu omogućili bezbjedno izvođenje planiranog noćnog uspona na Subru (1679 m). Izvedena su samo dva simbolična noćno/dnevna izlaska na ovaj atraktivni vrh, uz dosta opreza zbog raskvašenog snijega koji je prekrivao opasni kraški reljef – obavijestili su domaćini iz “Subre”.

Ipak, planinari se nijesu vratili nezadovoljni. Planinarski dom „Za Vratlom“, umjesto da bude samo odredište polaska na uspon, postao je mjesto za veselo druženje i bolje upoznavanje:

– Atmosfera je podsjećala na fešte koje se upravo ovih dana odvijaju duž hercegnovske rivijere. To i nije toliko neobično, budući da je ovaj događaj i uvršten u program Praznika mimoze, tako da se mimoza našla u sniježnom ambijentu, donoseći duh Mediterana sve do orjenskih vrhova – objašnjavaju iz “Subre”.

Podsjećaju da je 19. Noćni uspon organizovan pod okriljem Praznika mimoze i u sklopu kalendara aktivnosti kluba, kao i uz podršku Parka prirode „Orjen“.