Sve više Novljana traži pomoć Crvenog krsta

Opštinska organizacija Crvenog krsta stalno prima nove zahtjeve socijalno ugroženih građana za pomoć. U posljednje vrijeme evidentiraju da im se mnoga lica javljaju prvi put usljed pada standard i povećanih cijena osnovnih životnih namirnica.

U proteklom mjesecu im se obratilo oko 30 novih lica, a pomoć je uručena za 130 porodica.

– Ne možemo izaći svima u susret, to nam je veliki problem, žao nam je što smo u takvoj situaciji, ali fokusirani smo na lica koja nemaju nikakva primanja, kao i one koji imaju članove porodice koji imaju određene zdrastvene probleme, starija lica koja nisu u mogućnosti da sami vode računa o sebi, zatim samohrane majke sa djecom – kaže za naš portal v.d. sekretarka Milena Šćekić.

Prvi put su im se obrartile neke samohrane majke sa djecom, kao i starija lica koja žive sa djecom koja su ostala bez posla i primanja, pa svi preživljavaju od jedne penzije.

– Od početka pandemije broj onih koji nam se javljaju za pomoć se značajno povećao, a sada bilježimo blago povećanje zahtjeva. To nije neočekivanio, jer su protekle dvije godine uzrokovale lošu ekonomsku situaciju – ističe Šćekić.

Iz Crvenog krsta nastoje da izađu u susret svima makar jednom, a ukoliko bude mogućnosti i više puta.