TO Herceg Novi na sajmu u Ljubljani

Foto: TOHN

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore zajedno sa lokalnim turističkim organizacijama Herceg Novog, Prijestonice Cetinja, Nikšića, Andrijevice, Mojkovca i Žabljaka predstavljaju  ponude na 34. međunarodnom sajmu turizma i gastonomije Alpe Adria 2024 u Ljubljani.

Sajam okuplja oko 350 izlagača iz 13 država. Pored Slovenije tu su i Austrija, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Francuska, Švedska, Bosna i Hercegovina, Crne Gora, Srbija, Nepal i Kina.

Posjetioci će tokom sajma moći da otkriju različite destinacije koje nude iskustva, od aktivnog odmora do mirnog otkrivanja prirodnog i kulturnog nasljeđa. Na sajmu učestvuju profesionalci iz oblasti turizma, gastronomije i dobavljači opreme za kampovanje, polovnih i luksuznih kampera, e-bicikala, električnih skutera itd.

Crna Gora svoju ponudu na ovom specijalizovanom sajmu bazirala je na aktivnom odmoru sa akcentom na planinarenje, biciklizam, rafting, pješačenje i kamping. Kako je sajam posvećen zelenom turizmu itekako je bitno što imamo priliku predstaviti i 5 nacionalnih parkova i parkove prirode. Pored aktivnog turizma TO Herceg Novog predstavlja predstojeći 55. Praznik mimoze.

Primjetna je velika zainteresovanost za Crnu Goru, pa je prilika da se ostvare kontakti sa brojnim slovenačkim turističkim agencijama i turoperatorima, te dogovori moguća saradnja. Pored avio dostupnosti i direkte linije kompanije Air Montenegro na relaciji Podgorica – Ljubljana čitave godine i Tivat – Ljubljana tokom ljetnjeg perioda bilo je upita i za drumsku povezanost, naročito kampera.

Irma Erjaoc iz Ljubljane je bila u Crnoj Gori prije 40 godina na maturskoj ekskurziji i sada ponovo planira posjetu sa svojim suprugom. Najviše bi voljeli posjetiti sjever Crne Gore i obići prirodne ljepote u Nacionalnim parkovima.

Janez Turnček iz Celja je bio više puta u Crnoj Gori. Sad planira iskoristiti direktnu avio liniju i uzeti rent a car, a onada napraviti kružno putovanje. Ići ću od Podgrorice preko Skadarskog jezera, a onda uz more, pa do Cetinja i Lovćena, a onda na sjever, kaže Janez.

Pored brojnih posjetilaca štand Crne Gore posjetili su i savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Republici Sloveniji Gdin Miloš Vučinić, počasni konzul Gdin Vojo Kovač i predstavnici crnogorske dijaspore u Republici Sloveniji.

Sajam se održava u periodu od 31. januara do 3. februara 2024. i po informacijama organizatora očekuje se preko 18 000 posjetilaca.