Tvrđave i Kuća Andrića otvoreni, katanac na Galeriji i Muzejima

Prodavnice, banke, pošte su zatvorene, osim kioska, pekara, cvjećara, benzinskih stanica. Praznik je, puna tri dana se ne radi, a u Novom je preko 6000 turista. Što oni, ali i mještani, mogu posjetiti za prvomajske praznike, osim restorana i kafića?

Ko želi da osjeti duh starog Novog, da se uspinje skalinama, jedinstven doživljaj predstavljaće obilazak drevnih tvrđave Forte Mare, Sat kule i Kanli kule. Oni koji su u kondiciji mogu se popeti i do vrha grada i tvrđave Španjola.

Ulaznice se naplaćuju na Forte Mare i Kanli kuli po 2 eura za individulne posjete, a 1 euro za grupe.

Kuća nobelovca Iva Andrića na Toploj otvorena je za posjetioce i tokom praznika od 9 do 16 časova. Ulaz za Novljane je besplatan, za goste je 2 eura, odnosno za grupe po 1 euro.

Nijesmo uspjeli da saznamo da li je otvoren za posjete Muzej Njegoševa škola, na Topoj, sa jedinstvenom zbirkom neprocijenjivog značaja, posvećenoj godinama Njegoševog školovanja u Herceg Novom.

Muzej je otvoren 2018. godine u okviru programa obilježavanja 300 godina od osnivanja Topaljske komunitadi, preteče današnje savremene hercegnovske opštine. Bilo bi dobro da Njegoševa škola zauzme dominantnije mjesto u turističkoj ponudi grada.

Na žalost, za praznike, prema našim informacijama, pod ključem su i druga dva muzeja, Gradski muzej Mirko Komnenović na Toploj i Muzej Miroslava Štumbergera u Baošićima. A toliko toga posjetioci bi mogli vidjeti. U Gradskom muzeju su eksponati Arheološke zbirke koji prikazuju najstariju prošlost od vremena neolita (pećina Vranjaj), preko antike do ranog srednjeg vijeka. Tu su i predmeti sa potopljenih brodova iz različitih perioda, te bogata zbirka ikona (XVIII-XX vijek)…

Posjetioci će “poljubiti” i vrata gradske Galerije Josip Bepo Benković u Starom gradu.

Moguće je da će biti otvorena neka privatna galerija, čiji vlasnici imaju dovoljno sluha da doprinesu turističkom Novom u predsezoni.