U avgustu Mali salon hercegnovskih galerija, povodom 100. rođendana Voja Stanića, u Galeriji Josip Bepo Benković

Ideja da 12. Mali salon hercegnovskih galerija, osnovan na inicijativu iz Herceg festa, ove godine bude posvećen 100. rođendanu našeg velikana, crnogorskog slikara Voja Stanića, uz izložbu „Slike su moje priče“, zamišljenu kao rođendanski poklon-čestitka grada odmah je dobila snažnu i široku podršku. A najvažnije i Vojov sin, pijanista i fotograf Toma Stanić pristao je da otvori „porodičnu galeriju“.

Uslijedili su prvo dogovori sa njim, potom sa nadležnima iz Sekretarijata za kulturu, Gradske galerije „Josip Bepo Benković“, sa vlasnicom Galerije „Sju Rajder“, Ljiljanom Marinović, zatim vlasnicom nekadašnje galerije „Spinaker“, Bubom Mračević, sa Кabinetom predsjednika Opštine, kolekcionarima…

Zamisao i priča su vremenom „rasli“ i sada je potvrđeno: Mali salon hercegnovskih galerija prvi put će biti „izmješten“ iz izložbenog prostora Dvorane „Park“ i organizovan, tamo gdje slikarski velikan i zaslužuje, u Gradskoj galeriji „Josip Bepo Benković“. Umjesto, kako je ranije najavljeno, neposredno poslije rođendana maestra Stanića, u februaru, izložba će biti priređena u udarnom terminu, u avgustu.

Zadovoljan dosadašnjom saradnjom Toma Stanić je obradovao organizaore, a obradovaće sigurno i publiku obećanjem da će „širom otvoriti“ porodičnu kolekciju. Razmišlja o mogućnosti da budu izložene i Vojove skulpture, koje javnosti nisu često bile dostupne. To će postavci nesumnjivo dati na bogatstvu i značaju.

Inače, jedno Stanićevo djelo, izbor selektora Nikole Markovića, biće predstavljeno na ovogodišnjem Hercegnovskom zimskom salonu 8. februara.

Kao i ranijih godina iz Opštine će maestra Stanića posjetiti za rođendan, 3. februara na njegovom Škveru.