U Novom, za sada, bez evidentiranog slučaja ptičijeg gripa, ali prijetnja postoji

Ptičji grip prije nekoliko dana registrovan je u Crnoj Gori, a kako nam kažu u novskim Veterinarskim stanicama, za sada niko iz Novog nije prijavio uginuće ili zarazu ptica ili živine.

Bolest je dokazana u svim zemljama u okruženju, Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj, te je bilo očekivano da će se bolest pojaviti i kod nas, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Veterinar Boško Medić, kaže za naš portal da nije bilo prijava, ali podsjeća da bolest prenose divlje ptice. Potrebno je obratiti pažnju na živinu, a neki od simptoma ptičjeg gripa su:

– Slab apetit, živina imaj otok glave, nevoljna je, sa otečenim podbradnjakom i krijestom. Uočava se promjena boje na nogama, nekad krvavljenja na nogama, pa one poplave. Pernata životinja može da ugine za jedan dan, a može bolest da traje i nekoliko dana. Nema liječenja i nema vakcinacije koja je u Crnoj Gori zabranjena. Ako se pojavi bolest onda se radi depopulacija te peradi – objašnjava Medić.

Kako su nam potvrdili i iz ambulante Novavet nije bilo prijava, samo su se građani interesovali za simptome.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica objavio je da je na Skadarskom jezeru 10 uginulih jedinki kudravog pelikana zaraženo ptičijim gripom.

– U opasnosti je ikona Skadarskog jezera, nježni bijeli div sa Pančevih oka, najuspješnija priča o zaštiti prirode u zemlji. Situacija na jezeru je više nego alarmantna. Ne smijemo dozvoliti da priča o ptičijem gripu bude svedena na isključivi rizik prelaska na domaću živinu. Gubitak pelikana za našu državu novčano je nemjerljiv, a njihov opstanak nema cijenu! Ptičiji grip ne pogađa samo koke već je ozbiljna prijetnja za biodiverzitet Crne Gore, naročito za globalno ugroženu gnjezdaricu koja počinje da gubi svoju bitku za opstanak – naveli su iz CZIP-a.

Centar apeluje da se prijavi svako uginuće divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, najbližoj veterinarskoj ambulanti ili veterinarskom inspektoru.

U Herceg Novom su dvije ambulante kojima se možete obratiti Novivet 031 337144 ili Vet Medić 031 348 601.