U petak i subotu 14.Međunarodni dječiji karneval

Međunarodni dječiji karneval biće održan u petak i subotu u Herceg Novom. Biće to 14. izdanje, koje će okupiti oko 1000 učesnika, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare.

U petak u 19 h je otvaranje karnevala i podizanje zastvavice karnevala na gradskoj tori, a prije toga će gradom proći vrtićki maturanti.

„Predškolci iz novskih vrtića će prodefilovati iz Parka Boke do Trga Nikole Đurković. Nakon toga će predsjednik Opštine Stevan Katić predati ključeve grada kapu i princezi karnevala i podizanjem zastave će zvanično otvoriti karneval“, rekao je direktor i organizator manifestacije, Milijan Mijović.

Mijović dodaje da je bilo teže organizovati karneval nego ranije.

„Morali smo zbog administrativnih barijera da skratimo karneval, ali uklopićemo se u nove okolnosti“, naveo je Mijović.

Mali kapo karnevala, Vasilije Mandić, kaže da će ključevi biti u sigurnim rukama, a grad bezbjedan za vrijeme dječije vladavine i trajanja karnevala.

„U petak ću podići zastavu na Sat kulu, što je veoma važno da svi vide da je grad postao dječiji. U subotu ću biti na čelu povorke, a sa mnom će biti i princeza“, rekao je mali kapo Vasilije.

Princeza karnevala Kristina Kovačević pozvala je djecu da dođu na karneval.

„Nadam se da ste spremili maske i koreografije, ako niste nema veze, dođite kao gosti. Obećavamo biće lijepo, zanimljivo i šareno. Kapo, ja i svi iz organizacije smo spremni i jedva čekamo da počne karneval“, poručila je princeza Kristina.

Veliki kapo karnevala je Danilo Babović, koji kaže da je ovo super ideja, da se aktiviraju djeca iz svih krajeva.

„Kad sam bio mali, svo društvo koje sam imao sa strane, od djece koja su dolazila u Herceg Novi, ostale su mi lijepe uspomene, a mi se i danas družimo. Zato hoćemo da tu tradiciju prenesemo, da djeca nose lijepe uspomene iz ovog grada i da im ostane u sjećanju kao neka bajka kojoj će se rado vraćati. Zato pozivamo sve da dođu i da napravimo od ovog grada bajku za djecu“, poručio je kapo Danilo.

Najviše grupa će biti iz Herceg Novog, ali i gostiju iz Slovenije iz Novog Mesta, iz Velesa iz Makedonije. Očekuje se  oko 30 grupa.

U subotu od 18 h povorka kreće sa Belaviste do Parka Boke gdje će biti glavna bina.

Nakon povorke uslijediće dio manifestacije Ledeni Ledo sat, a za svu djecu sponzor je obezbjedio sladolede.

Generalni sponzor je Turistička organizacija, pokrovitelj Opština i brojni drugi sponzori.