U prethodnoj godini u Vodovodu ostvareni odlični rezultati

Uprkos činjenici da je 2023.godina započeta sa lošom finansijskom situacijom, uvođenjem mjera štednje i bolje kontrole svih procesa u Društvu paralelno sa akcijama smanjenja gubitaka na mreži i kontrolom naplate  postignuti su odlični rezultati i na kraju godine ostvaren pozitivan bilans od skoro 300,000 eura.

Uštede u potrošnji goriva, smanjenje  stimulacija, broja prekovremenih sati i ostalih troškova su iznosile preko 50,000 eura, dok je uvođenjem novih softverskih rešenja kao i boljom organizacijom svih službi  povećana količina fakturisane vode i kanalizacije u odnosu na 2022. g. što je Društvu donijelo dodatnu zaradu  od preko 300,000 eura. Akcijom priključenja novih korisnika na vodovodnu i kanalizacionu mrežu tokom 2023.g. je prikopčano oko 600 novih korisnika, uključujući i Portonovi, čime je prihodovano oko 600,000 eura, odnosno 250,000 eura više nego tokom 2022. g. Tokom prošle godine broj ispražnjenih septičkih jama se povećao za preko 270% u odnosu na 2022.g.,čime se prihodovalo oko 25,000 € više.   Postizanjem sporazuma izmedju ViK-a i Instituta ’’Dr. Simo Milošević’’ na obostrano zadovoljstvo su riješena uzajamna potraživanja. Tim sporazumom je  od strane Instituta prihvaćeno plaćanje ranije utrošene, a greškom našeg Društva nefakturisane vode  tokom 2021. i 2022.g.,i izbjegnut je gubitak Društva od 300,000 eura, a  plaćanje potraživanja je dogovoreno na način da se ne ugrozi poslovanje Instituta.

Pored pozitivnog finansijskog bilansa, osnivanjem Centra za monitoring, akcijama detekcije gubitaka i prevencijom većih kvarova, uspjelo se u namjeri da vodosnadbjevanje tokom godine bude redovno pa je i sama turistička sezona prošla bez problema.

Tokom godine Društvo je uložilo oko 100,000 eura u mehanizaciju, obnavljajući svoj vozni park i pokrenulo razvoj IT sektora gdje smo ulaganjem u IT infrastrukturu pokrenuli više softverskih rešenja kojim se digitalizovalo poslovanje Društva a korisnicima omogućilo i elektronsko plaćanje računa.  Takođe je pokrenuta izrada glavnih projekata izgradnje novih rezervoara i cjevovoda na potezu Mojdež-Podi, Meljine i Bijela u cilju regulisanja vodosnadbjevanja, smanjenja troškova i izbjegavanja potrebe za restrikcijama tokom ljetnje sezone  uz adekvatno snadbjevanje vodom svih visinskih zona grada.

Podjednako važno je i ulaganje u naše zaposlene bez čije podrške i predanosti radu ne bi bilo moguće ostvariti ove rezultate. Uradjene su sanacije prostorija u Zelenici i Starom gradu, zamijenjen oštećeni   mobilijar a Radionica Zelenika se polako pretvara u novi administrativni centar Društva. Društvo je još uvijek prvo i jedino vodovodno preduzeće u Crnoj Gori   koje je usvojilo i primjenilo novi kolektivni ugovor koji je usaglašen sa Grantskim kolektivnim ugovorom čime su uslovi rada svih zaposlenih poboljšani kao i njihove zarade.

“Nadamo se da ćemo i u 2024.g. nastaviti sa dobrim rezultatima”, poručuju iz ovog preduzeća.