U vrtićima počelo prikupljanje pomoći za djecu iz Ukrajine, boravak u vrtićima besplatan

Javna predškolska ustanova “Naša radost” pokrenula je u sve 4 područne jedinice akciju prikupljanja pomoći izbjeglima iz Ukrajine. Prvi kombi sa prikupljenom pomoći već je distribuiran opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, gdje će roba biti razvrstana i podijeljena kome je neophodno.

Iz menadžmenta ustanove mole roditelje djece koja pohađaju nastavu da donesu garderobu za djecu i/ili odrasle.

V.d. direktorica vrtića, Tamara Živanović, kazala je za Novski portal da je ideja o prikupljanju pomoći potekla od činjenice da smo na ovim prostorima i sami preživjeli period bratoubilačkog rata. Solidarišući se sa njima, možemo ih razumjeti, kako i na koji način da im pomognemo, ističe ona.

„To je prva i osnovna stvar da tim ljudima pomognemo tako što ćemo im omogućiti da se makar obuku prigodno, jer su došli iz godišnjeg doba koje se po mnogo čemu razlikuje od našeg. Ovdje je klima mnogo blaža, pa su se dolaskom u Novi našli u situaciji da nemaju adekvatnu garderobu.To je prva stvar koja im je zaista neophodna, jer su bukvalno pobjegli iz ratom zahvaćene zemlje, noseći samo svoja dokumenta“, kaže Živanović.

Oni koji su, kako kaže i imali neka sredstva vjerovatno su ponijeli, ali većinom su bez njih:

„Možda mi u Novom nijesmo baš prošli strahote rata, ali imamo razumijevanja, jer su nam događanja u BiH i Hrvatskoj bliska i desilo se „juče“. U komunikaciji sam sa sekreatrkom Crvenog krsta, Milenom Šćekić“, dodala je Živanović.

Tokom jučerašnjeg dana bilo je ukrajinskih porodica koje su tražile upis djece u vrtić, koja su upisana u skladu sa uputama resornog Ministarstva, koje je naložilo da sva djeca budu primljena:

„Bez obzira što smo sa raspoloživim kapacitetima smještaja na gornjoj granici, u ovakvoj situaciji moramo da pronađemo mjesta i upišemo svu djecu, jednako kao i našu. Nastojimo da nađemo modalitete da i svu našu djecu upišemo I da roditelji budu zadovoljni, da dobiju uslugu kakvu očekuju“, navodi je ona.

Do sada je upisano troje djece, što je prijavljeno i Crvenom krstu kako bi se stvorila jedinstvena baza o mališanima koji su stigli iz Ukrajine i njihovim potrebama za predškolskim obrazovanjem:

„Obaviještena sam da još petoro djece čeka na upis, pa smo usaglasili da sva djeca budu upisivana preko Crvenog krsta, kako bismo u svakom trenutku imali podatak koliko je djece izbjeglica upisano“, kazala je Živanović.

U komunikaciji sa članovima Upravnog odbora JPU Naša radost postignuta je saglasnost da se ukrajinskoj djeci neće naplaćivati usluge boravka u vrtićima :

„Možda neki od njih i imaju neka sredstva, ali u ovom trenutku ne znamo koliko će taj rat trajati, koliko će morati da ostanu ovdje i uopšte imati priliku da ostanu ili rade. Za kasnije ćemo vidjeti. Ja sam o tome obavijestila i resorno Ministarstvo. Do ljeta sigurno neće plaćati ništa, a ako bude bilo potrebe odluka će biti izmijenjena“, kazala je ona.

Svakog petka nakon 10 h iz svih područnih jedinica prikupljaće doniranu garderou, koja će, osim izbjegloj ukrajinskoj djeci, biti distribuirana i novskoj ukoliko je to neophodno.