Djeca iz Ukrajine u OŠ “Ilija Kišić” se dobro snalaze

Foto: FB OŠ Ilija Kišić

Nastavu u hercegnovskim osnovnim školama ovih dana počela su da pohađaju i djeca iz raseljenih ukrajinskih porodica.

Kako saznajemo, u OŠ Ilija Kišić u Zelenici upisano je četvoro djece, troje u III razred, a jedno u II razred, dok je jedno u predškolskoj grupi i najvjerovatnije će biti upisano u I razred početkom sljedeće nastavne godine – ptvrdila je za Novski portal direktorica ove obrazovne ustanove, Snežana Mirković.

„Riječ je o dvije porodice koje su se smjestile ovdje u Zelenici. Imaju asistenciju jedne ukrajinske državljanke koja im takođe pomaže. Inače, nastavni proces organizovali smo tako da im nastavnici štampaju materijal i šalju, dok su roditelji uspjeli da angažuju nastavnike za privatne časove, kako bi prevazišli jezičku barijeru. Mada, ovo troje djece u III razredu solidno razumiju naš jezik, koriste se latiničnim i ćiriličnim pismom kao i engleskim jezikom. Iz školske biblioteke dati su im neki udžbenici na korišćenje, a u školi smo takođe organizovali akciju prikupljanja starijih udžbenika koje mogu koristiti“, pojasnila je Mirković.

Kako je dodala, kada djeca budu bolje razumjela jezik, nastavnici škole organizovaće dopunsku nastavu i raditi sa njima.

U najvećoj osnovnoj školi, Dašo Pavičić, za sada nije bilo interesovanja za upis djece iz raseljenih ukrajinskih porodica, kaže v.d direktorica, Tatjana Krstajić. Ipak, sva djeca su dobrodošla i nastavni kadar kao i đaci izaćiće im susret, koliko god bude bilo moguće:

„Interni stav resornog Ministarstva je da svu djecu treba upisati i pružiti im mogućnost da dovrše školovanje, te da im se pomogne na svaki mogući način, čak iako nemaju dokumenta. To će naknadno biti rješavano u dogovoru sa roditeljima“, navodi ona.

Školu već pohađa nekoliko ruske djece, čiji su roditelji angažovani u Portonovi rizortu, a koji su zbog teže komunikacije angažovali privatno učitelje.

Do objavljivanja teksta, redakcija Novskog portala nije uspjela da stupi u kontakt sa rukovodiocima OŠ Milan Vuković, Orjenski bataljon i JUSMŠ Ivan Goran Kovačić.