Uskoro iz Turske stiže plutajući dok za remont super jahti

Foto: R.A./Adriatic42

Početak rada prve faze objekta za održavanje i servis superjahti u Bijeloj biće prije kraja 2022, najavljuju iz kompanije Adriatic 42. Tome će prethoditi krajem juna dolazak plutajućeg doka višemilionske vrijednosti, koji će omogućiti da se u Boki organizuje servis jahti.

To je značajan korak u transformaciji bivšeg brodogradilišta u Bijeloj, koje je od osnivanja davne 1927. predstavljalo najveće brodogradilište na Južnom Jadranu. Sada će stari i novi pomorski stručnjaci dobiti drugu šansu da pokažu znanje i umijeće.

Brodogradilište će u narednim godinama biti potpuno redizajnirano u savremeni objekat za remont i održavanje superjahti. Iza takve vizije i projekta je kompanija Adriatic 42, odnosno konzorcijum koji čine Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World Dubai.

Dok dugačak 180 m, širok 37 m

Plutajući dok, koji predstavlja jednu od najznačajnijih karika u servisiranju i remontu jahti, stiže u Bijelu iz Turske krajem juna.

Dok koji dolazi iz renomiranog turskog brodogradilišta Hat-San, nužan je u zamjeni ogromnih kontejnera, balkera i tankera atraktivnim mega i superjahtama iz cijelog svijeta.

– Riječ je o plutajućem doku nove generacije vrijednom više miliona dolara, koji je dugačak 180 metara, širok 37 metara i ima kapacitet od 10.000 tona teretnih plovila, što mu omogućava da primi najveće svjetske jahte. Pored pristaništa i raznih drugih investicija, ovaj projekat podrazumijeva i travel lift od 720 tona, najveći te vrste u regionu. Primarna misija i cilj kompanije je da, kroz strateška ulaganja, ponudi pouzdanost i visoke tehničke standarde svim svojim klijentima u budućnosti. Dugoročna posvećenost akcionara Adriatic 42 i odlučnost menadžmenta je da otpočne rad prve faze jedinstvenog Mega Yacht Repair & Maintenance objekta prije kraja godine – rekao je predsjednik Borda direktora Adriatic 42, Rado Antolović.

Koristi od Centra za remont jafti

Izvršni direktor Adriatic 42, Pol Džon Grej, primjetio je da se u svakodnevnom radu često susrijeće sa pitanjem – kakve će koristi ova investicija donijeti stanovnicima Bijele?

– Odgovor je kristalno jasan. Ovaj projekat donosi novi život čitavoj zajednici, otvara stara i nova radna mjesta, nudi šanse za usavršavanje, dobre zarade i, najvažnije, preporod svakog sektora privrede. Svaka nova jahta znači produženje turističke sezone, jer će velika plovila sa posadama dolaziti i tokom zimskih mjeseci – navodi Grej.

Napominje da će Adriatic 42 koristiti najnoviju modernu generaciju plutajućeg doka u skladu sa najvišim ekološkim i bezbjednosnim standardima kako bi se izbjeglo izazivanje bilo kakvog zagađenja životne sredine.

– Ovo omogućava značajne prednosti za vlasnike lokalnih turističkih i ugostiteljskih preduzeća – dodaje Grej.

Kompanija Adriatic 42 je, kako tvrdi, do sada u projekat investirala 40 miliona eura, a sa modernim i dobro opremljenim remontnim centrom suštinski će biti transformisana ekonomija Crne Gore.

Izvor: eKapija