Privremenim objektima često fali dokumentacija

S dolaskom ljeta povećava se i broj raznih privremenih objekata na hercegnovskoj rivijeri, ali i nepravilnosti u radu.

Od početka godine Služba za inspekcijeske poslove u Herceg Novom kontrolisala je 106 privremenih objekata, od čega su 23 ispunila uslove propisane Zakonom. Izdato je devet prekršajnih naloga, a ostali su u proceduri, kaže za Novski portal v.d. načelnica Službe za inspekcijske poslove, Marija Bošković.

– Razlog za izdate prekršajne naloge je postavljanje privremenih objekata koji nemaju tehničku dokumentaciju, odnosno nisu predviđeni programom privremenih objekata. Najčešće nepravilnosti koje zateknemo su da nedostaje dokumentacija, kao i da su terase postavljene suprotno izdatoj dokumentaciji – ističe Bošković.

Inspektori ovih dana intenzivno obilaze ugostiteljske objekte, kako bi utvrdili da li rade sa dozvolom, odnosno da li imaju potrebnu dokumentaciju za ugostiteljske terase, kao i ostale privremene objekte.

Po Zakonu prvno lice je obavezno da ima dokaz o pravu svojine ili drugom pravu na zemljište, dokaz o uređenju odnosa za plaćanje komunalne takse za korištenje javnih površina. Potrebna je i tehnička dokumentacija izrađena u skladu sa urbanističkim uslovima, kao i saglasnost glavnog gradskog arhitekte na idejno rješenje.

Novčane kazne za kršenje ovih odredbi su za pravno lice od 5.00 do 40.000, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 4.000 eura, za preduzetnike od 1.000 do 12.000 i za fizička lica od 500 do 4.000 eura.

– Imajući u vidu da su novčane kazne visoke, apelujem da preduzetnici postupaju u skladu sa Zakonom kako bi izbjegli novčano kažnjavanje i plaćanje penala. Takođe, za nelegalno postavljen objekat možemo izdati i nalog za rušenje, čime se dolazi i do dodatnih troškova – upozorava Bošković.

Podsjeća da je njenoj Službi od avgusta 2020. godine dodijeljena kontrola privremenih objekata i od tada su djelovali preventivno, dajući instrukcije za pribavljanje neophodne projektno tehničke dokumentacije. Novčana kazna je, kako kaže, krajnja represivna mjera za one koji nisu iskazali zainteresovanost za obaveze predviđene Zakonom.