Uskoro moguća zabrana upotrebe laganih plastičnih kesa

Na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Vlada je utvrdila Predlog zakona o upravljanju otpadom, kojim se pored ostalog zabranjuju lagane plastične kese.

“Ovo je najvažniji zakon u oblasti zaštite životne sredine. Primjena ovog zakona može trajno pozitivno promijeniti ekološko lice Crne Gore. Važna novina predviđena zakonom je zabrana upotrebe laganih plastičnih kesa za nošenje, debljine zida od 15 do 50 mikrona, na prodajnom mjestu robe ili proizvoda”, poručila je ministarka Ana Novaković Đurović.

Zabrana, kako je saopštila, primjenjivaće se šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona o upravljanju otpadom.

“Formiraće se inspekcija na nivou države, čiji će osnovni zadatak biti da  kontroliše implementacije lokalnih planova upravljanja komunalnim otpadom. Razlozi za ovakvo zakonsko rješenje su prije svega neefikasnost nadzora komunalne inspekcije i komunalne policije”, saopštila je ministarka ekologije.

Kao treću ključnu stvar predloženih izmjena navela je Program proširene odgovornosti proizvođača, koja podrazumijeva da uvoznici i proizvođači u Crnoj Gori imaju cjelokupnu i organizacionu i finansijsku odgovornost da kad proizvodi postanu otpad, da ga zbrinu.