UT uslovi za rekonstrukciju puta Meljine-Petijevići-Sitnica

Magistralni put M-12 Meljine – Petijevići – Sitnica biće rekonstruisan u skladu sa PUP-om Herceg Novi i Prostornim planom posebne namjene za obalno područje.

Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma/Direktorat za planiranje i uređenje prostora/ izdali su Upravi za saobraćaj UT uslove za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju dionice.

Rekonstrukcija puta predviđena je u okviru postojeće trase, preko Poda, Kamenog, Mokrina, Kruševica, a obuhvatiće rekonstrukciju nestandardnih djelova i stalno održavanje.

Kako se navodi u dokumentaciji, na trasi Jadranske magistrale za brzi motorni saobraćaj, planirana su denoivelisana ukrštanja – petlje sa primarnom putnom mrežom Crne Gore i to: Herceg Novi zapad – odvajanje sa postojeće trase magistralnog puta M1 i pored graničnog prelaza Debeli brijeg i Herceg Novi – ukrštanje sa magistralnim putem M12 ( HN – Trebinje ):

Magistralni put M12 Meljine – Petijevići – Sitnica većim dijelom, 2/3 dužine trase, nalazi se u okviru bufer zone UNESCO baštine.

„Ukoliko se prilikom izvođenja radova naiđe na arheološke ostatke, sve radove bi trebalo obustaviti i o tome obavijestiti nadležnu instituciju, kako bi se preduzele neophodne mjere za zaštitu, a investiotor se kasnije uslovljava osiguranjem arheološkog nadzora nad iskopavanjem), navodi se u dokumentaciji.

Prilikom projektovanja rekonstrukcije navedene dionice neophodno je predvidjeti i faznu realizaciju.

Put Meljine Petijevići otvoren je 2008. godine i bio je prva koncesija na jednoj saobraćajnici po takozvanom BOT sistemu. Graditelj je bila je firma „Prijedor putevi”, podizvođač „Hercegnovina putevi”.

U međuvremenu, put je zbog loše izvedenih radova na nekoliko mjesta bio oštećen, iznad Kotobilja nekoliko puta saniran, pokrenuo je klizište u prigradskom naselju Crnica, zbog čega su mještani inicirali sudske sporove i naplatili štetu od Opštine Herceg Novi, koja je bila korisnica eksproprijacije.

Putarina na 12 km putnom pravcu ukinuta je prošle godine u maju. Vlada je preuzela plaćanje koncesije Univerzal Monteu. Trebalo je da isplata Univerzal Monteu bude do januara. Nedavnim pokretanjem tužbe protiv Vlade Crne Gore Univerzal Monte je “ubrzao” isplatu od 4 miliona eura plus 840 hiljada eura na ime PDV-a.