“Bokeško srce” spojilo dvije novske dizajnerke, Vesnu i Anu

Nema ljepše modne piste i ambijenta od drevne tvrđave Forte Mare, tvrdi i tako osjeća Novljanka, modna dizajnerka i stilstitkinja Vesna Krivokapić. Došla je u Novi samo na nekoliko dana iz Kopenhagena, gdje živi već 22 godine. Ali, nema odmora. Svaki dan je ispunjen planovima i pripremama za organizaciju V međunarodne modne revije “Bokeško srce” na tvrđavi Forte Mare u Starom gradu.

Zatičemo Vesnu, ne u rodnim Baošićima, nego u Zelenici, u kući još jedne uspješne Novljanke, modne dizajnerke, Ane Kovačević. Njih dvije su potpuno okupirane dizajniranjem zajedničke kolekcije koju će Novljani i turisti moći da pogledaju na reviji 23. jula.

Biće to modni spektakl nakon dvije godine pauze- obećavaju Vesna i Ana, u glas, uzbuđeno i samouvjereno.

– Pauza je bila duga zbog pandemije, zato ćemo se ove godine zaista potruditi da naše “Bokeško srce” bude kompletno i kvalitetno kada je riječ o dizajnerima i organizaciji. Opština Herceg Novi biće generalni pokrovitelj manifestacije, što nas zaista raduje. Predstaviću se zajedno sa prijateljicom Anom Kovačević novom autentičnom kolekcijom, inspirisanom jednom bokeškom legendom – priča Vesna, otkrivajući tek po neki detalj.

Od ostalih dizajnera posjetiocima će se na tvrđavi Forte Mare predstaviti Marina Banović, koja se rado odazvala pozivu da opet učestvuje u ovom modnom događaju. U toku su razgovori za dolazak dizajnera iz Turske, Sjeverne Makedonije i Italije.
– Modele će nositi domaće manekenke, ali ćemo ih angažovati i preko agencije za modeling, koju vodi Novljanka Svetlana Ceca Krivokapić, koja radi dugo godina u Turskoj. Ona će se pobrinuti za djevojke koje će nositi unikatne modele. Tu će opet biti i modni agent i regionalni direktor za Miss model svijeta za Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i BiH, Robert Gramatikov. On će izabrati najljepšu manekenku da predstavlja Crnu Goru na prestižnom takmičenju “MISS Model Of The World”. Mlada Novljanka Vladana Lepetić je bila predstavnica Crne Gore 2019. godine i ona bi trebalo 23.jula da preda lentu drugoj manekenki – priča Vesna.

Na ovom modnom događaju su svakako u fokusu kreacije za žene, ali bi Vesna voljela i da dovede dizajnera sa muškom kolekcijom. U svakom slučaju, događaj predstavlja atraktivan dio turističke ponude Herceg Novog i promoviše kroz modu grad i njegove kule u mnogim zemljama Evrope.

I Rambo zaslužan za Vesninu i Aninu kolekciju

Do jula sve je posvećeno “Bokeškom srcu”.

– Kolekcija koju pravimo Vesna i ja će biti nešto posebno, u duhu tradicije, a opet svježe i aktuelno. Predstavićemo deset modela, najviše u svili, ali i u kombinaciji sa starim rukotvorinama od prije 150 godina. Poklonio mi ih je prijatelj Novljanin Rambo Amadeus, koji ih je godinama dobijao od fanova na koncertima i preko društvenih mreža. Izdvojio je sigurno 10 kg raznih heklanih stvari specijalno za ovu reviju – priča nam Ana Kovačević.

Ona je trenutno zatrpana poslom, jer su aktuelne maturske večeri i vjenčanja i kreacija nikada dosta. Pored toga pravi sopstvenu kolekciju koju šalje za Njemačku i Englesku. Tu su i njene stare mušterije iz Južne Afrike, gdje je živjela 23 godine.

– Imam svoj studio u Zelenici, otvaram radnju u Bijeloj. I dalje uvozim kožne neobične stvari iz Južne Afrike, torbe, kaiševe, papuče… Dug boravak na tom kontinentu je ostavio traga, pa sam i dalje fokusirana na jarke boje i šareniš, vatru – ističe Ana.

Svjetski modni trend jednostavnost

Pitamo ove dvije vrijedne Novljanke što se to u posljednje dvije godine promijenilo u modnim trendovima, što je to što svijet oblači?

– Današnja modna scena je svedena, jednostavna. Bez velikih preokreta. Posljednje tri-četiri godine zavladala je “second hand” moda. Ljudi se u Kopenhagenu i svijetu oblače u tim buticima “druge ruke”. Sve je dozvoljeno. Ali, što jednostavnije, to bolje – ističe Vesna Krivikapić.

Uz modu i klinika ljepote

Veoma je teško u velikom gradu živijeti od dizajna i mode, pa je Vesna Krivokapić našla sigurniju kariku za egzistenciju:

– Prije dvije godine kupila sam poslovni prostor u centru Kopenhagena i naparvila kliniku, salon ljepote. Imam zapsolene i od toga živim. Moda mi je hobi. Posebno kada je riječ o “Bokeškom srcu”, onda ne odustajem lako od tog hobija. Želja mi je da svake godine dođem u Herceg Novi sa novom kolekcijom, a ove godine posebno – završava razgovor Vesna, sa kojom smo razgovarali uoči njenog povratka u Dansku.

Do vrelog ljeta, novog susreta i novih pojedinosti oko modne manifestacije “Bokeško srce”, sretno Novljankama Vesni i Ani, koje su stekle ugled u inostranstvu, a sve što znaju i mogu žele da daju svom gradu.

R. Đaković