Za razvoj šaha podrška Opštine

Foto: Služba za informisanje OHN

U Igalu je danas počeo Ekipni kup Crne Gore u šahu koji će trajati do 23. maja. O tome i mogućnostima organizacije „jačeg“ turnira koji će biti evropskog ili svjetskog karaktera i kojem bi Herceg Novi bio domaćin u kontinuitetu razgovarali su predsjednik Opštine, Stevan Katić i predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, Jovan Milović sa sardnicima.

Opština Herceg Novi će podržati organizaciju međunarodnog šahovskog turnira koji bi u ovom gradu okupio više stotina učesnika, potvrđeno je na sastanku.

U fokusu je bio i razvoj šaha kod najmlađe populacije, odnosno dodatna podrška projektu „Šah u škole“ u kojem učestvuju učenici osnovnih škola. U Herceg Novom je prošle godine održan u OŠ „Ilija Kišić“, a takmičilo se 26 učenika. Opština će omoći klubu kroz angažovanje instruktora za najmlađe uzraste u osnovnim školama.

Duga je tradicija šaha u Novom, gdje se održavaju dva memorijalna turnira. Takođe, ŠK Herceg Novi 1949 uspješno realizuje projekat škole šaha „Obrad Manojlović“. Katić je je istakao čvrstu podršku nastojanjima državnog šahovskog saveza i lokalnog kluba u promociji i populariziciji ovog sporta.

Prema riječima predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore, Jovana Milovića, Herceg Novi je grad koji je nekada bio izuzetno prepoznat na šahovskoj mapi i da zajedničkim snagama može opet dostići razvoj na kojem je prethodno bio.