Festival dječijih horova „Pored mora, pjevati se mora“ krajem maja u Novom

Prvi festivalski susret dječijih horova „Pored mora, pjevati se mora“ biće održan u Herceg Novom u nedjelju, 29. maja saopštili su danas na press konferenciji organizatori.

Festival je revijalnog karaktera, a okupiće šest dječijih horova sa oko 200 djece iz Beograda, Podgorice, Sombora, Trebinja, Sremske Mitrovice i Nikšića. Budžet ovog festivala je oko 8000 eura.

Naziv festivala je nastao kao inspiracije iz pjesme “Himna primorska” koju je napisao Novljanin Petar Kraljević, koji je preminuo prošle godine, rekla je koordinatorka festivala, Lidija Ivanović.

– Dopala mi se ta pjesma i odmah sam prepoznala u njoj nešto što može da se nazove himna festivala. I ova pjesma je dokaz da ćemo se Petra svi sjećati, a samim tim i održati njegov karakter među nama. Djeca iz hora Cvrkutići su otpjevali pjesmu, a očekujemo da do festivala i ostali horovi nauče i da ona postane prepoznatljiv dio festivala – istakla je Ivanović.

Ova godina je posvećena mladima, a i anketa koja je rađena pokazala je da ovakav festiva nedostaje gradu, pa se Opština Herceg Novi odlučila da organizuje i podrži ovaj festival, rekla je sekretarka za kulturu, Ana Zambelić Pištalo.

Turistička organizacija je pokrovitelj ovog festivala, a kako najavljuje direktor Đorđe Stanojlović, ideja im je da Herceg Novi stavi poseban akcenat na “child friendly” i “family” turizmu, kao i promociji grada kao takve destinacije.

– Šta može biti ljepše od ovakvog festivalai manifestacije koja širi radost pjesmom i okupljanjem djece, zato se nadamo da će ovaj festival postati tradicija, istakao je Stanojlović.

Voditelj festivala biće glumac Danilo Babović.

Festival će se održati u Dvorani Park 29. maja od 19 h, a ulaz je besplatan.