Zaokružen program sedmog Zimskog strip vikenda

Sjajni umjetnici iz Velike Britanije Vilijam Simpson (William Simpson) i Brajan Kirk (Brian Kirk), te Italijan Walter Venturi, kao i Borivoje Grbić i Marija Ristić iz Srbije, specijalni su gosti sedmog izdanja Zimskog HSF strip vikenda koji će se održati od 17. do 20. marta na vise lokacija u Herceg Novom ali i u Podgorici.

– Novina u ovogodišnjem izdanju strip vikenda koji smo zbog saradnje sa filmskom, tj, sedmom umjetnošću, a i po rednom broju ove naše zimske manifestacije nazvali VIIkend je i lociranje određenih programa u Podgorici. Naime, zahvaljujući saradnji sa Britanskim savjetom i Filmskim centrom ove godine ćemo dio programa održati u glavnom gradu gdje ćemo između ostalog u CUE hotelu organizovati panel diskusiju na temu Kreativne industrije kao generator promjene. Kako smo to već najavili otvarajući izložbu u Kapitol plazi prošlog mjeseca, na panel diskusiji u petak 18. marta će svoja iskustva u razvoju Sjeverne Irske, kao sada svjetski izuzetno značajne filmske destinacije, prenijeti naš drugar Vilijam Simpson, storiborder najpoznatije televizijske serije Igra prijestola i režiser Brajan Kirk, velika holivudska zvijezda, koji iza sebe ima serije poput Luter, Igra prijestola, Penny Dreadful, Dexter. Cilj je kroz priču o povezanosti devete umjetnosti, tj. storibordinga i storitelinga dati zamajac razvoju deficitarnih kadrova, ali kroz jedan sistemski pristup, kroz reformu obrazovnog sistema i uvođenje opšte filmske kulture i edukacije, uz pomoć novih zanimanja i predmeta koji bi se fokusirali na kreativnost, ali i nove tehnologije koje se danas koriste u filmu – poručuju iz Hercegnovskog Strip Festivala dodjući da je i ovoga puta ta organizacija pokazala koliko ozbiljno radi na vrhunskoj promociji Herceg Novog, Boke i Crne Gore kao svjetski afirmisane destinacije posvećene kvalitetnom umjetničkom stvaralaštvu.

U tom kontekstu će biti i masterclass koji će u subotu 19. marta u Herceg Novom u predivnom prostoru Trofejne sale PVK Jadran na hercegnovskom Škveru, održati Borivoj Grbić i Vilijam Simpson.

– Taj masterklas je, naravno, besplatan, kao i svi programi na svim našim manifestacijama i glavnom festivalu u septembru i zimskom vikendu, a za njegovo pohađanje već imamo prijavljenih 50ak mladih umjetnika sa svih naših obrazovnih ustanova vizuelnih umjetnosti, kao i 30ak već afirmisanih umjetnika iz regiona – objašnjavaju iz HSF-a.

Kako su naveli u programu VIIkenda onaj pravi stripovski sadržaj koji osim masterklasa, podrazumijeva crtanja za fanove, crtanje na majicama, druženje sa umjetnicima i radionice, biće organizovani u subotu 19. marta i nedjelju 20. marta na poznatim lokacijama na Škveru i glavnom trgu u Herceg Novom.

– U tim programima će pored pomenutih specijalnih gostiju učestvovati dvadesetak najpoznatijih strip umjetnika iz regiona među kojima su Esad Ribić, Dalibor Talajić, Mirko Čolak, Robert Solanović, Filip Andronik, Luka Cakić i drugi. Međutim, cijeli Sedmi vikend zvanično ćemo otvoriti u Galeriji Josip Bepo Benković gdje će biti izložba strip tabli iz nedavno objavljene trilogije stripa Zagor u kojem je naš drugar Valter Venturi uvrstio likove iz organizacije Hercegnovskog Strip Festivla – poručuju iz HSF-a. Podsjećaju da je sedmo izdanje Zimskog strip vikenda kao dio početka saradnje Filmskog centra, Britanskog savjeta i HSF-a već najavljeno izložbom plakata nastalih na prethodnih petnaest izdanja Hercegnovskog strip festival i šest izdanja Zimskog strip vikenda, a čiji su autori neka od najvećih svjetskih imena u svijetu stripa, ali i filmske industrije.

– Svi ti umjetnici specijalno za našu manifestaciju motive Herceg Novog sjedinjuju sa likovima i motivima iz svojih stripova i pružaju nam ova velika umjetnička djela koja ostaju kao izuzetno značjano kulturno bogatstvo za našu zemlju – podsjećaju iz HSF-a uz poziv i na poznate HSF žurke koje će ovoga puta biti i u podgoričkom Big horn pabu, pored hercegnovskih klubova Got, Kino i Radiokafe sa kojima naša najpoznatija manifestacija posvećena devetoj umjetnosti sarađuje već godinama.

 

 

HSF VIIkend, 17 – 20. MART 2021.

PROGRAM:

 

Četvrtak, 17. mart

22:00 – 01:00 The Big Horn Pub, Podgorica

Patrick’s party

 

Petak, 18. mart

10:00 – 13:00 Hotel CUE, Podgorica

Panel diskusija “Kreativne industrije kao generator promjene”: William Simpson, Brian Kirk, Marija Ristić, Borivoje Grbić, Andrew Reid (online)

 

19:30 – 20:30 Galerija Josip Bepo Benković, Herceg Novi

Zvanično otvaranje VIIkenda
Izložba „HSF u stripu Zagor“ – Walter Venturi

22:00 – 01:00 Pub Got, Herceg Novi

HSF žurka – Mladen Nikčević live

 

Subota, 19. mart

11:00 – 19:00 Resto Bar Jadran – Škver, Herceg Novi

Crtanje za fanove
Crtanje na majicama
Berza stripa
Koncert DOS BAND

11:00 – 13:00 Trofejna sala PVK Jadran, Herceg Novi

Storyboard master class: William Simpson i Borivoje Grbić

19:00 – 21:00 Kantina 65, Herceg Novi

Veče sa rediteljem: Brian Kirk (Game of Thrones, Penny Dreadful, Luther)

21:00 – 01:00 Kafe Bar Kino, Herceg Novi

HSF žurka – Low Voltage

 

Nedjelja, 20. mart

11:00 – 13:00 Coworking prostor Kolektiv Novi, Herceg Novi

Radionica crtanja

11:00 – 15:00 Kafe bar Kino, Herceg Novi

Crtanje za fanove
Crtanje na majicama
Berza stripova

21:00 – 01:00 Radio caffe, Herceg Novi

HSF žurka – 2beat