Kako je jednoj Engleskinji i njenoj porodici Herceg Novi postao dom

Foto: Privatna arhiva

Novi je grad koga posljednjih godina često napuštaju mladi odlazeći na školovanje u veće centre regiona, Evrope i svijeta. Najčešće tamo i ostaju. Međutim, mnogo je onih koji su zavoljeli ovaj grad, Crnu Goru i odlučili da ovdje žive, i grade svoju budućnost.

Tako se i bračni par Hayley i Jack Wright preselio u Crnu Goru 2006. godine iz Londona. Što ih to zapravo vezuje za naš grad, zašto su odlučili da ostanu, da nauče odlično jezik i postanu kao domaći? O tome je za Novski portal pričala srdačna Hayley Wright.

– Već sam upoznala Crnu Goru ranije i posebno Herceg Novi, jer ranije smo ovdje putovali poslovno, kao i u regionu (Srbija, Makedonija i Bosna). Za mene nije bilo tako teško naučiti jezik, jer sam radila nekoliko godina u Londonu sa Crnogorcima i Srbima, tako da sam već prilično dobro razumjela jezik – priča nam Hayley.

Ona je završila Fakultet ruskog jezika i studirala i radila u Rusiji tokom devedesetih, tako da joj je poznavanje jednog slovenskog jezika pomoglo da nauči drugi.

– Moj muž dobro razumije jezik, ali ne govori baš. Naš sin je rođen 2006, a naša ćerka 2009. Odrasli su ovdje u Herceg Novom i govore crnogorski i engleski jezik. Naš sin, Max uči turizam u Srednjoj školi i uči njemački i francuski, a naša ćerka, Emilia je 7. razred u OŠ Dašo Pavičić, gdje uči njemački. Veoma sam srećna što naša djeca imaju priliku da ovdje nauče više jezika. U Velikoj Britaniji nastava stranih jezika je veoma slaba, ali znanje stranog jezika je tako važno – mišljenja je mom Hayley.

Foto: Privatna arhiva

Zaljubljenici u prirodu, avanturizam i život između planina i mora

Odluka da žive u Herceg Novom za ovaj bračni par iz Velike Britanije bila je lakša jer su ovdje imali i prijatelje, a dopada im se i čarobna blizina planina i mora.

– Volimo način života na otvorenom. Džek voli jedrenje, da pliva i roni, dok ja volim planinarenje i skijanje. Zaista smo srećni što su naša djeca ovdje imala priliku da nauče da veoma dobro plivaju zahvaljujući odličnim trenerima u PVK Jadran. Naša ćerka je član KSC DiANo i obožava ples, dok sin je član Odreda izviđača ‘Orjen’. Bokotorski zaliv, Herceg Novi i planina Orjen su savršena kombinacija za našu porodicu – dodaje Hayley.

Ovi Englezi su vlasnici britanskog avanturističkog turističkog operatera ‘Black Mountain’ i takođe suvlasnici licencirane turističke agencije u Crnoj Gori.

– Naša agencija organizuje obilaske klijenata iz cijelog svijeta u Crnoj Gori i širom zapadnog Balkana, za pjesačke ture, biciklizam, rafting, kulturne ture i više. Džek takođe radi kao konsultant za održivi razvoj turizma i radio je širom Zapadnog Balkana i mnogih zemalja širom svijeta.

Što donosi za turizam ova sezona?

Znamo svi koliko je pandemija bila teška za turističku industriju, a i ova godina je zbog novog rata u Evropi neizvjesna. Što se može očekivati u turizmu ove godine, pitamo iskusnu Hayley:

– Prošla godina je bila bolja za goste i poslovanje ovdje. Ove godine se nadamo boljoj sezoni za sve vodiče i pružaoce aktivnosti. Međutim, situacija sa Ukrajinom i Rusijom znači da neizvjesnost ostaje na stolu. Vidimo da su ljudi spremni da putuju poslije 2 godine pandemije, tako da se zaista nadamo da će oni izabrati Crnu Goru kao svoju destinaciju.

Klijenti bračnog para Wright, uvijek čuju za Kotor ili Budvu prije nego što posjete Crnu Goru, ali im oni umjesto toga pokazuju Herceg Novi i Orjen i sjever Crne Gore, pivske planine, Durmitor, Biogradsko jezero i kanjon Tare i Pive. Uvijek su, kaže Hayley, oduševljeni. Takođe, uvijek komentarišu domaću hranu i koliko je dobra i ukusna.

– Volimo vrijeme ovdje, kafanu, kulturu i prelijepe pejzaže širom Crne Gore, kao i toplo gostoprimstvo mještana. Ovo je sada postao naš dom – poručuje Hayley Wright.