Zaštitnica štiti državu, a ne radnike Vektra Boke

Privremena mjera o zabrani prodaje imovine Vektra Boke , koju su tražili advokati bivših radnika kako bi namirili preostalih oko 450 hiljada potraživanja, možda je njima nejasna, ali je pravno utemeljena i nije opstrukcija Zaštitnice imovinsko pravnih interesa države Crne Gore, Bojane Ćirović.

To se zaključuje iz njenog reagovanja na jučerašnji press i tvrdnje predsjednika Sindikata Vektra Boke, Vojina Miljanića, kao i pravnih zastupnika radnika, Ranka Martinovića i Jovana Pejovića.

– Nije Zaštitnik donio mjeru, već Privredni sud Crne Gore, po službenoj dužnosti, tako da mislim da nije na nama da pojašnjavamo razloge donošenja mjere. Međutim, smatramo da je mjera opravdana, jer se prodaje imovina, za koju nije utvrđeno da je vlasništvo Vektra Boke – objašnjava Ćirovićeva.

Ona dodaje da je na toj imovini Vektra Boka upisana sa pravom korišćenja, te da nije ispunila investicioni ugovor, “u postupku izvršenja prodaje, dok je u toku prethodni stečajni postupak”.
– Na ovaj način se, u slučaju otvaranja stečajnog postupka nad Vektra Bokom, osujećuje mogućnost namirenja svih ostalih povjerilaca. Pri tom, samo poresko potraživanje Države prema Vektra Boki iznosi preko 4.000.000,00 eura-  zaključuje ona.

Podsjetimo da su radnici htjeli da prodajom tri placa u Njivicama i jednog u Rosama, putem instituta Javnog izvršitelja, naplate posljednju četvrtinu zaostalih dugovanja u iznosu od 450.000 eura.

Njihovi advokati podnijeli su prijavu SDT-u protiv Ćirovićeve, tražeći da preispita njen rad, jer je, kako tvrde, nezakonito inicirala kod Privrednog suda zabranu prodaje placeva Vektra Boke, uz obrazloženje da pravo korišćenja ne može biti u pravnom prometu.