Zašto je i obnovljeni dio Šetališta već spreman za rekonstrukciju?

Jedinstvena promenada uz more, od Igala do Meljina, Šetalište Pet Danica, dugo šest kilometara, nakrnjeni je dragulj Herceg Novog.

Posljednja rekonstrukcija dijela Šetališta, od restorana Mimoza do objekta Galeb, bila je 2018. godine i trajala je tri duge godine.

Upravo taj dio Šetališta od preko 300 m danas izgleda zapušteno, pogotovo kod proširenja iznad plaže nekadašnjeg “Novosadskog”. Nekoliko ukrasnih stabala koja su nakon rekonstrukcije posađena nijesu se primila, pa su izvađena i ostale su rupe. Nekoliko je nakrivljeno i kopni.

Palme koje su bile zasađene u žardinjerama pored klupa, uglavnom, su izvađene.

Ovaj dio Šetališta, koga su krasile i velike kanarske palme, potpuno je ogoljen. Surlaš je uništio 20-tak stabala. Umjesto njih nije zasađeno ništa drugo, pa je slika ružnija i tužnija.

Behaton ploče na stazi, na koje je grad čekao tri godine, ipak nijesu dobro postavljene. Ploče oko sadnica su potonule i udubile se i na mnogim mjestima su popucale. Između njih niče trava, koju radnici “Čistoće” redovno čupaju, uz redovno metenje promenade.

Opstao je mali drvored magnolija, što pokazuje, ipak, da uz dobro odabrano i njegovano zelenilo sve može i lijepo izgledati.

Podsjetimo, projektom rekonstrukcije tog dijela Šetališta u dužini od 365 metara, urađeno je popločavanja staze, proširenje na pojedinim mjestima, postavljena javna rasvjeta i ograda. Vrijednost projekta je bila 360.000 eura, a sredstva su obezbijedili Opština Herceg Novi i JP „Morsko dobro.

Ovo je pogled na samo mali dio šetališne staze, koja je u skoro čitavoj dužini na mnogim mjestima razrovana, a popločavanje od Savine do Meljina nezavršeno.

Najavljen je odavno i nastavak popločavanja i uređenja Šetališta od Galeba do kraja Igala. Zašto se na sve toliko čeka, zašto radovi dugo traju, pa se ispostavi da su nekvalitetni, zašto Šetalištem stalno nekažneno prolaze vozila, zašto, zašto…