Zavrzlame: Gradska luka Škver DOO opet će biti Agencija za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi

Tek četiri i po mjeseca otkako su je usvojili, odbornici lokalnog parlamenta će sjutra morati da ponište Odluku o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću “Luka Herceg Novi – gradska luka Škver’’.

Prestaće da važi i Rješenje o imenovanju članova Odbora direktora “Luke Herceg Novi – gradska luka Škver’’ od 27. decembra prošle godine.

Pravosnažna će opet biti Odluka o osnivanju Agencije za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi. Zašto?

Skupština ima obavezu usklađivanja opštinskih propisa, odnosno osnivačkih akata javnih službi sa važećim Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o privrednim društvima, što u ovom slučaju nije ispoštovano.

U obrazloženju “vraćanja” stare Odluke, navodi se da je Agencija za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi već registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), te da Odluka o preimenovanju naziva Gradske Luke iz prošle godine ne ispunjava formalne uslove za upis promjena u CRPS.

– Članom 273 Zakona o privrednim društvima propisano je da je društvo sa ograničenom odgovornošću dužno da Centralnom registru privrednih subjekata dostavi dokumentaciju i podatke radi registracije promjena u društvu, pa je za promjenu bilo kog podatka u CRPS potrebno dostaviti odgovarajuću odluku o promjeni tog podatka, a ne novu odluku o osnivanju društva – navodi se u obrazloženju.

Inače, pred odbornicima će se sjutra naći 23 tačke dnevnog reda.