Zastoji u saobraćaju na magistrali sve duži

Sanacija klizišta iznad crkve Svetog Spasa na Toploj traje već skoro mjesec. Radove koje izvodi “Briv Construction” odvijaju se “punom parom”. Međutim, zastoji na magistrali, kako se bliži ljetnja sezona, sve su duži.

Vozači mjere vrijeme dok mile od Savine, Kanli kule, u najboljem slučaju od autobuske stanice, ka jednosmjernoj trasi i mjestu izvođenja radova. Sada je to već, u zavisnosti od doba dana, od 15 do 35 minuta. Kreće se i vozi prvom brzinom jedva 20-tak metara, pa čeka par minuta i opet tako.

Oni koji koriste alternativnu ulicu Orjenski bataljon da bi zaobišli kolone i radove takođe moraju voziti usporeno. Nekada i za priključenje magistrali kod Centra bezbjednosti čekaju.

Sve je stvar snalažljivosti i vozačke kulture, jer dešava se često i da vozači u koloni kada se spuštaju alternativnim putem ka magistrali neće da čekaju da se priključe. Ne poštuju pravo prvenstva, rizikuju i da se sudare sa nestrpljivim vozačima na magistrali, koji su več prilično “prokuvali” da bi prošli klizište.

Zaista se treba naoružati strpljenjem dok se posao ne završi i saobraćanje magistralnim putem na ovom dijelu Tople postane bezbjedno.

Privremeni režim saobraćaja u jednom smjeru, uz pomoć semafora, trajaće do 1. juna, prema rješenju koje je izvođač dobio iz Uprave za saobraćaj.

Projekat sanacije klizišta je izradio „GeoT“ d.o.o. iz Podgorice, a Uprava za saobraćaj ulaže 450 hiljada eura, bez PDV-ea.

Rok izvođenja radova je tri kalendarska mjeseca od uvođenja izvođača u posao. Garantni rok za otklanjanje nedostataka je tri godine od završene primopredaje radova.