Zimski strip vikend od četvrtka do nedjelje

Zimski strip vikend Hercegnovskog strip festivala počinje sedmi put večeras na nekoliko lokacija u Podgorici, dok će programi u Herceg Novom zvanično početi sjutra veče, najavljeno je iz HSF.  Organizatori su tokom četvorodnevnog programa pripremili brojne besplatne sadržaje koji karakterišu festival u slavu devete umjetnosti – žurke, crtanje za fanove, berzu stripova…. Specijalni gosti strip vikenda HSF su umjetnici iz Velike Britanije Vilijam Simpson (William Simpson) i Brajan Kirk (Brian Kirk), Italijan Walter Venturi, kao i Borivoje Grbić i Marija Ristić iz Srbije.

Novinu u ovogodišnjem izdanju strip vikenda, zbog saradnje sa filmskom, tj, sedmom umjetnošću, a i po rednom broju zimske manifestacije, organizatori su simbolično nazvali „VIIkend“ a dio pčrograma lociran je u Podgorici.

„Naime, zahvaljujući saradnji sa Britanskim savjetom i Filmskim centrom ove godine ćemo dio programa održati u glavnom gradu gdje ćemo između ostalog u CUE hotelu organizovati panel diskusiju na temu Kreativne industrije kao generator promjene. Kako smo to već najavili otvarajući izložbu u Kapitol plazi prošlog mjeseca, na panel diskusiji u petak 18. marta će svoja iskustva u razvoju Sjeverne Irske, kao sada svjetski izuzetno značajne filmske destinacije, prenijeti naš drugar Vilijam Simpson, storiborder najpoznatije televizijske serije Igra prijestola i režiser Brajan Kirk, velika holivudska zvijezda, koji iza sebe ima serije poput Luter, Igra prijestola, Penny Dreadful, Dexter. Cilj je kroz priču o povezanosti devete umjetnosti, tj. storibordinga i storitelinga dati zamajac razvoju deficitarnih kadrova, ali kroz jedan sistemski pristup, kroz reformu obrazovnog sistema i uvođenje opšte filmske kulture i edukacije, uz pomoć novih zanimanja i predmeta koji bi se fokusirali na kreativnost, ali i nove tehnologije koje se danas koriste u filmu”, poručuju iz Hercegnovskog Strip Festivala.

Kako dalje navode, ovog puta organizatori su pokazali koliko ozbiljno rade na vrhunskoj promociji Herceg Novog, Boke i Crne Gore kao svjetski afirmisane destinacije posvećene kvalitetnom umjetničkom stvaralaštvu. U tom kontekstu biće upriličen i masterclass koji će u subotu 19. marta u Herceg Novom u trofejnoj sali PVK Jadran na Škveru održati Borivoj Grbić i Vilijam Simpson.

„Za masterclass eć imamo prijavljenih 50ak mladih umjetnika sa svih naših obrazovnih ustanova vizuelnih umjetnosti, kao i 30ak već afirmisanih umjetnika iz regiona. Stripovski sadržaj koji osim masterklasa, podrazumijeva crtanja za fanove, crtanje na majicama, druženje sa umjetnicima i radionice, biće organizovani u subotu 19. marta i nedjelju 20. marta na poznatim lokacijama na Škveru i glavnom trgu u Herceg Novom“, kazali su organizatori.

„U tim programima će pored pomenutih specijalnih gostiju učestvovati dvadesetak najpoznatijih strip umjetnika iz regiona među kojima su Esad Ribić, Dalibor Talajić, Mirko Čolak, Robert Solanović, Filip Andronik, Luka Cakić i drugi. Međutim, cijeli Sedmi vikend zvanično ćemo otvoriti u Galeriji Josip Bepo Benković gdje će biti izložba strip tabli iz nedavno objavljene trilogije stripa Zagor u kojem je naš drugar Valter Venturi uvrstio likove iz organizacije Hercegnovskog Strip Festivla”, poručuju iz HSF-a.

Podsjećaju da je sedmo izdanje Zimskog strip vikenda kao dio početka saradnje Filmskog centra, Britanskog savjeta i HSF-a već najavljeno izložbom plakata nastalih na prethodnih petnaest izdanja Hercegnovskog strip festivala i šest izdanja Zimskog strip vikenda, čiji su autori neka od najvećih svjetskih imena u svijetu stripa, ali i filmske industrije.

HSF VIIkend, 17 – 20. MART 2021.

PROGRAM:

Četvrtak, 17. mart
22:00 – 01:00 The Big Horn Pub, Podgorica
– St. Patrick’s party

Petak, 18. mart
09:00 – 12:00 Hotel CUE, Podgorica
– Panel diskusija “Kreativne industrije kao generator promjene”: William Simpson, Brian Kirk, Marija Ristić, Borivoje Grbić, Andrew Reid (online)
19:00 – 20:00 Galerija Josip Bepo Benković, Herceg Novi
– Zvanično otvaranje VIIkenda
– Izložba “HSF u stripu Waltera Venturija”
20:00 – 22:00 Kantina 65, Herceg Novi
– Veče sa specijalnim gostima
22:00 – 03:00 Pub Got, Herceg Novi
– HSF žurka – Mladen Nikčević live

Subota, 19. mart
11:00 – 19:00 Resto Bar Jadran – Škver, Herceg Novi
– Crtanje za fanove
– Crtanje na majicama
– Berza stripa
– Koncert DOS BAND
11:00 – 13:00 Trofejna sala PVK Jadran, Herceg Novi
– Storyboard master class: William Simpson i Borivoje Grbić
21:00 – 03:00 Kafe Bar Kino, Herceg Novi
– HSF žurka – Low Voltage

Nedjelja, 20. mart
11:00 – 15:00 Kafe bar Kino, Herceg Novi
– Crtanje za fanove
– Crtanje na majicama
– Berza stripova
11:00 – 13:00 Coworking Kolektiv Novi, Herceg Novi
– Radionica crtanja stripova
21:00 – 03:00 Radio caffe, Herceg Novi
– HSF žurka – 2beat